Afbeelding
Printscreen NOS persconferentie

Amersfoortse wil tolk gebarentaal naast burgemeester Bolsius

17 maart 2020 om 14:05 Maatschappelijk Coronavirus

AMERSFOORT Er moet een tolk gebarentaal naast burgemeester Lucas Bolsius komen als hij een belangrijke (video)boodschap verspreid. Dat vindt Merlin Dik uit Amersfoort. Zij is zelf tolk en roept de gemeente dan ook op hier werk van te maken: ,,Desnoods ga ik er zelf staan."

door Jeroen van der Veer 

Als geen ander weet de inwoonster van Amersfoort hoe belangrijk het is dat slechthorenden en doven ook meekrijgen wat gezegd wordt. Nadat premier Mark Rutte zijn eerste persconferentie deed over het coronavirus, en daarbij geen tolk aanwezig was, plaatste Dik een tweetje. 

'Ik ben tolk Nederlandse Gebarentaal en ik heb een heleboel professionele collega's. Als wij nou NAAST u mogen staan bij een belangrijke persco, beloof ik dat we geen handden schudden en ze alleen gebruiken om communicatie toegankelijk te maken. Deal?'

Deze tweet was aan Mark Rutte geadresseerd en werd honderden keren gedeeld. Toeval of niet: bij de volgende persconferentie stond er een tolk gebarentaal naast de premier. ,,Of dat door mijn bericht komt?  Daar geloof ik niet echt in, want stichtingen als Dovenschap en Iederin strijden hier ook hard voor. Maar goed, misschien heeft het wel iets bijgedragen."

Afgelopen maandag zag Dik de Amersfoortse burgemeester spreken in een videoboodschap en hierbij was geen tolk gebarentaal aanwezig. ,,En we konden de functie om ondertiteling aan te zetten ook niet gebruiken. Hierdoor mist een vrij grote doelgroep de boodschap van hun burgervader. Ik vind het wat te eenvoudig gezegd dat naasten van deze doelgroep de boodschap over kunnen dragen, want niet iedereen kan de woorden op de juiste manier uitbeelden." 

Nadat de Amersfoortse eerder een tweet aan Rutte adresseerde doet ze nu een dringend beroep op de burgervader van haar eigen gemeente: ,,Het gaat er niet om dat ik er wil staan. Het mag ook iemand van mijn collega's zijn. Maar mocht u er gebruik van willen maken, rij ik direct naar u toe."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie