AED met oranje DNA sticker
AED met oranje DNA sticker Michiel Lambooij

DNA ingezet ter voorkoming van diefstal van Amersfoortse AED’s

31 januari 2020 om 15:59 Maatschappelijk Deel je nieuws

Zichtbare en onzichtbare (DNA) markeringen gaan AED’s tegen diefstal beschermen.

Diefstal van AED’s in de publieke ruimte komt helaas nog steeds voor. Dit levert niet alleen aanzienlijke financiële schade op maar kan ook levens kosten. In geval van een hartstilstand is snelle beschikbaarheid van een AED van groot belang. Het is dan heel ernstig dat burgerhulpverleners een AED proberen op te halen die gestolen blijkt te zijn. Het Reanimatie Netwerk Amersfoort gaat daarom alle AED’s voorzien van forensische markeringen die deze apparaten voor dieven en helers risicovoller en daarom minder aantrekkelijk maken.

Voorzitter Henk Pijper van het Reanimatie Netwerk Amersfoort: “Gelukkig zijn er in de 3 ½ jaar dat wij nu actief zijn maar twee AED’s gestolen. Eén hebben we daarvan weer snel teruggekregen. De dief had veel moeite gedaan om alle herkenbare verwijzingen naar ons netwerk te verwijderen. We hebben toen gezocht naar mogelijkheden om dit in de toekomst te voorkomen.”

Op de eerste plaats worden alle AED’s voorzien van een duidelijk zichtbare markering. De naam van het netwerk wordt permanent in de behuizing van de AED geëtst. Deze markering is zonder duidelijke beschadiging niet meer te verwijderen. Daarnaast worden de AED’s op een aantal plaatsen gemarkeerd met SelectaDNA. Deze markering is met het blote oog nauwelijks zichtbaar en vrijwel niet te verwijderen. SelectaDNA bevat naast een unieke DNA-code ook zgn. microdots met een code die eenvoudig onder een microscoop kan worden uitgelezen.

Indien de politie bij een aanhouding of doorzoeking een gemarkeerde AED aantreft kan deze, ook als de zichtbare markering zou zijn verwijderd, het apparaat aan de hand van de gevonden code aan het reanimatie netwerk koppelen. Duidelijkheid over de herkomst van bij verdachten aangetroffen apparaten helpt de politie bij haar onderzoek en vergroot de kans op veroordelingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie