Carin en Karin (rechts) maken het mogelijk om in contact te komen met anderen via de website Vriendenkiezen.nl.
Carin en Karin (rechts) maken het mogelijk om in contact te komen met anderen via de website Vriendenkiezen.nl.

'Bouw aan sociaal pensioen met vriendenkiezen.nl'

27 september 2019 om 07:15 Maatschappelijk

AMERSFOORT Uit verschillende onderzoeken blijkt dat eenzaamheid niet aan leeftijd gebonden is. Wel ervaren mensen het gevoel van eenzaamheid meer naarmate ze ouder worden. Op het onderwerp eenzaamheid rust allang niet meer zo'n taboe als vroeger. Door de landelijke Week tegen Eenzaamheid, en tal van andere publicaties en media aandacht, is het bespreekbaar geworden. Om mensen met elkaar te verbinden zijn er in de landelijke Week tegen Eenzaamheid, van 1 tot en met 8 oktober, diverse ontmoetingsactiviteiten plaats.

Mensen met elkaar in contact brengen kan op allerlei manieren. Ook online. Wanneer je op zoek bent naar een partner zijn er websites in overvloed om je in te schrijven. Maar niet iedereen is per se op zoek naar een liefdesrelatie. ,,Voor mensen die op zoek zijn naar vriendschappen zou ook zoiets moeten bestaan", zeiden de vriendinnen Carin Stolk en Karin van der Heijden tegen elkaar. Door hun gezamenlijke wens om mensen met elkaar in contact te brengen, kwam de gratis toegankelijke landelijke website www.vriendenkiezen.nl tot stand.

Voor mensen op zoek naar vriendschappen zou ook soort datingsite moeten bestaan SIMPELE DINGEN ,,Door verschillende situaties en gebeurtenissen kan je alleen komen te staan of je sociale contacten verliezen. Dat kan ontstaan na overlijden van een partner, door scheiding, verhuizing of een nieuwe baan. Een club of vereniging is voor veel mensen geen optie, omdat het verplichtingen met zich meebrengt. Daarnaast wil het niet altijd zeggen dat je daar daadwerkelijk nieuwe vrienden vindt."

,,Het zijn de simpele dingen in het leven waar mensen behoefte aan hebben. Samen ergens een kopje koffie drinken, een goed gesprek of bijvoorbeeld gewoon even bij elkaar langs gaan om een drankje te drinken", zeggen de vriendinnen die al dertig jaar lief en leed met elkaar delen.

De inschrijvers kunnen zelf een activiteit plaatsen, over wat zij graag zouden willen ondernemen of kunnen reageren op een oproep van iemand anders. ,,De meeste oproepen op de site gaan over het zoeken naar gezelligheid. Op die manier komen deze mensen ook met elkaar in gesprek, waardoor ze een klankbord krijgen. Het zal leiden tot een socialer, gezonder en gelukkiger leven, daar zijn we van overtuigd."

INKIJKJE ,,De website faciliteert, wij hebben geen contact met de mensen die staan ingeschreven", zegt Carin. ,,Inmiddels zijn er al veel contacten en vriendschappen tot stand gekomen. Een paar keer week ontvangen we mailtjes van mensen die ons bijvoorbeeld vertellen dat ze een leuke dag hebben gehad, of een vriendschap hebben opgebouwd door de website. Daar worden wij zo gelukkig van. Mensen samenbrengen is natuurlijk waar we dit allemaal voor doen."

ONZICHTBAAR Met het innovatieve en vernieuwende concept bereikt de stichting Vriendenkiezen mensen die voor andere organisaties onzichtbaar en onbereikbaar blijven. Het concept is met veel enthousiasme ontvangen en de dames willen op deze wijze heel Nederland 'veroveren'. Want zeggen ze: ,,Iedereen verdient het om een gelukkig sociaal leven te hebben. Soms weten mensen niet hoe ze uit de sleur moeten komen of sociale contacten kunnen maken, die mensen helpen wij graag een handje op deze manier."

De komende week, in de Week tegen Eenzaamheid, ontvangen ruim 55.000 huishoudens informatie over de gratis website Vriendenkiezen.nl. De flyer, toegevoegd in deze krant, zorgt voor de nodige informatie. Voor alle inschrijvers uit Amersfoort wordt een koffie-ochtend of middag gerealiseerd in de komende maanden.
Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie