Jade Marchena vindt het belangrijk dat jongeren leren dat het belangrijk is iets te doen voor de wijk.
Jade Marchena vindt het belangrijk dat jongeren leren dat het belangrijk is iets te doen voor de wijk. Erik van Marissing

'Elkaar begroeten met een lach'

12 augustus 2018 om 06:50 lokaal

AMERSFOORT Van 27 september t/m 6 oktober 2018 vindt in Amersfoort de 'Week van de Ontmoeting' plaats. In een serie korte verhalen gaan we de komende weken op zoek naar de betekenis van ontmoeting in de wijk.

Erik van Marissing

Niet zo heel lang geleden hing Jade Marchena (23) nog rond op straat. Al op zeer jonge leeftijd kwam hij in aanraking met jongeren die stalen, vernielingen pleegden en drugs gebruikten. ,,Maar op straat heb ik ook geleerd hoe het werkt en dat ik met iedereen wel kan babbelen", zegt Jade. Dat kwam goed van pas toen hij stage ging lopen bij jongerencentrum Next Door in Vathorst.

Daar zag hij de andere kant van het verhaal: als je jongeren een plek biedt waar ze serieus genomen worden, haal je de positieve kanten in ze naar boven. Samen knapten ze het jongerencentrum op en organiseerden ze feesten. Ook gingen zij met de buurt in gesprek over overlast. ,,Contact zorgt voor meer begrip, zodat je over en weer wat eerder sorry zegt als er iets aan de hand is en niet gelijk de politie hoeft te bellen."

Positieve ontmoetingen waren er ook: ,,Een oudere vrouw uit een instelling in de buurt bracht ons zomaar limonade en koekjes omdat het zo warm was buiten. Toen we later hoorden dat zij vermist werd, zijn we allemaal spontaan gaan zoeken. Ze bleek haar begeleiders niet te hebben verteld dat ze een groter rondje ging maken", lacht Marchena. ,,Voor de jongeren was dat een leerzaam moment, want ze zagen hoe je contact met volwassenen kunt leggen en dat het belangrijk is om iets te doen voor de wijk."

DE BRINK Met de overgang van Versa Welzijn naar Indebuurt033 verdween het toenmalige jongerencentrum. Ook al is er daarna een tienercentrum voor teruggekomen, voor Marchena, inmiddels afgestudeerd aan de opleiding Sport & Bewegen, was het meteen duidelijk: ,,Als ik niets doe, doet niemand het". Hij richtte de stichting Young Backpackers op en deed een subsidieaanvraag bij Indebuurt033. Die werd enthousiast ontvangen. Na de zomer start hij in een lokaal in De Brink met een groep van ongeveer 10 tot 15 jongeren. ,,Ze kunnen er wel van alles: gamen, schilderen of muziek maken bijvoorbeeld, maar het is ook prima als iemand in een hoekje gaat zitten studeren." Marchena denkt graag met de jongeren mee over hun toekomst.

VASTBERADEN De quote op de canvas van Bob Marley, die hij tijdens het interview aan het maken is, symboliseert zijn optimisme en vastberadenheid: 'When one door is closed, don't you know that many more are open?' Niet bij de pakken neerzitten dus, maar je dromen najagen en gewoon kijken wat er gebeurt. ,,Ik ben niet bang om het verkeerd te doen", concludeert Marchena. Wat dit betekent voor ontmoeten? ,,Elkaar begroeten met een lach. En laten merken dat je elkaar ziet in plaats van wegkijken en in jezelf gekeerd zijn." Hopelijk volgen meer mensen die raad op en maken de jongeren daardoor steeds meer op een positieve manier zichtbaar deel uit van de wijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie