Willem Alexander door Scientist Rebellion geblinddoekt
Willem Alexander door Scientist Rebellion geblinddoekt J.E. Korteling

willem alexander geblinddoekt: klimaatactivisme en kunstwereld slaan handen ineen

21 augustus 2023 om 11:11 Lokaal Deel je nieuws

Afgelopen zondagmiddag hebben Wetenschappers van Scientist Rebellion, geholpen door Extinction Rebellion Amersfoort, in het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof het beeld van Koning Willem Alexander geblinddoekt. Zij luiden daarmee de noodklok over de opwarming van de aarde en de catastrofale gevolgen daarvan. Deze gevolgen treffen vooral de armere landen die het minst aan de opwarming hebben bijgedragen. Het blinddoeken van Willem Alexander staat symbool voor het wegkijken van onze machthebbers en het gebrek aan rechtvaardige maatregelen.  Het beeld werd voorzien van de tekst: “Kijk niet weg bij klimaatonrechtvaardigheid”.

De actie vond plaats in het kader van de expositie “ Amersfoort aan Zee” die t/m zondag 27 augustus in het Rietveldpaviljoen te zien is. Klimaatacties, zoals deze, kunnen goed aansluiten bij de intrinsieke doelen van kunst, namelijk het maken van een statement, het prikkelen van mensen en het stimuleren van reflectie. De kwetsbaarheid van kunst is vergelijkbaar met de kwetsbaarheid van de aarde zelf. Kunst mag – nee moet – daarom ook kunnen schuren, wakker schudden en aansporen tot verandering. Het was een eerste, en als zodanig unieke, samenwerking van klimaatactivisten met musea en kunstcentra. Scientist Rebellion heeft gemeld in de nabije toekomst meer met musea en kunstcentra te gaan samenwerken.

Het blinddoeken van standbeelden is onderdeel van een wereldwijde klimaatcampagne, getiteld Statue Sunday. Het is een reactie op het gebrek aan urgentie bij politici en bestuurders op dramatische rapporten van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).  Wat in deze rapporten wordt beschreven zien we nu dagelijks in de kranten en op het journaal: extreem weer, bosbranden, droogtes, overstromingen, mislukte oogsten en hongersnood, en bijgevolg miljoenen ontheemden. Onze wereldleiders moeten daarom stoppen met wegkijken en het roer radicaal omgooien. Alleen dan mogen ze hopen om ooit ook zelf een standbeeld te verdienen!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie