De cirkel met inheemse leiders tijdens de Kiva
De cirkel met inheemse leiders tijdens de Kiva Foto: Marijke Kodden

Inheemse leiders bij film-event in De Lieve vrouw

4 mei 2023 om 16:16 Lokaal Deel je nieuws

Op dinsdag 16 mei wordt in Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort de documentaire ‘KIVA - The Call of the Wisdom Keepers’ vertoond, met een introductie en een nagesprek met regisseur Marijke Kodden en optreden van drie internationale inheemse Wisdom Keepers die ook in de film te zien zijn. Lakota Wisdom Keeper Cheryl Angel (Verenigde Staten), Krenak Wisdom Keeper Shirley Krenak (Brazilië) en Masai elder Sankale Ole Ntutu (Kenia) zijn slechts voor een korte periode in Nederland en alleen op deze avond in Amersfoort zijn ze alle drie aanwezig. 

In deze documentaire krijgen we een uniek beeld van de KIVA-ceremonie, waar inheemse wijsheidsbewaarders zich verzamelen rond een heilig vuur en hun liefde uiten via gebeden, oude rituelen, liederen en dans. Ze delen ook hun bezorgdheid over de zorg voor Moeder Natuur en de mensheid. Vanwege de ontroerende gebeden en de indrukwekkende gesprekken met de Wijsheidsbewaarders wordt de kijker uitgenodigd om na te denken over hoe we onze relatie met de aarde kunnen helen: ‘Omdat ze huilt en haar kinderen naar huis roept.’ Wisdom Keepers voeren deze laatste oproep uit via KIVA-ceremonies over de hele wereld. 

Filmmaker en fotograaf Marijke Kodden kreeg in 2018 als een van de eersten en weinigen toegang om te filmen tijdens deze unieke ceremonies in Mexico (2018), India (2019), Nederland (2018/2019) en Duitsland (2021). Ze maakte vorig jaar samen met Rakinah Buttner en Jaap Verhoeven een documentaire van 56 minuten uit meer dan 100 uur filmmateriaal.

Het programma

Na een korte introductie wordt de documentaire vertoond, daarna zullen de drie Wisdom Keepers hun inheemse kennis met delen met het publiek. Een deel van de ticketverkoop wordt gedoneerd aan de Wisdom Keepers ter ondersteuning van hun werk. Ter plekke kan ook een donatie gedaan worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie