Afbeelding
Marcel Koch

Taalmaatjes helpen beter Nederlands te leren

2 juni 2018 om 07:28 lokaal

AMERSFOORT Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. Zij biedt persoonlijke ondersteuning aan mensen die het even niet in hun eentje redden. In deze maandelijkse serie belichten we het wel en wee van de Eemlandse afdeling.Vandaag gaat het over het taalmaatjesproject.

Marcel Koch

Terwijl de avondzon een warme deken legt over de tuin van cultuurboerderij Nieuwe Erven, meldt Yara Rezk (21) zich met haar gezin op het Humanitas zomerfeest voor taalmaatjes. Het gezicht van de jonge Syrische straalt blijdschap uit. Al snel blijkt waarom. Rezk heeft een dag eerder de uitslag gekregen van haar inburgeringsexamen. In het bijzijn van haar taalmaatje Marleen van Deutekom (27) somt de Syrische trots op: een 9 voor leesvaardigheid, een 9 voor luistervaardigheid en een 9 voor Kennis van de Nederlandse Maatschappij. De uitstekende rapportcijfers verbazen Van Deutekom niet. Tot Rezk: ,,Zie je nou wel. Je kan het!'' Resteren nog de onderdelen schrijfvaardigheid en spreekvaardigheid.

VRIENDIN Rezka's wieg stond in Damascus, die van Van Deutekom duizenden kilometers verderop in het Gelderse Ede. Na de eerste ontmoeting hebben de twee elkaar in de armen gesloten. ,,Ik zie haar inmiddels als een vriendin'', vertelt Van Deutekom die sinds april dit jaar tweewekelijks bij de Syrische thuis komt om de Nederlandse taal te oefenen. ,,Er staat officieel een uur per keer voor, maar als we eenmaal aan het oefenen zijn vergeten we de tijd.''

De Amersfoortse, marketeer van beroep, karakteriseert Rezk als open, zorgzaam en leergierig. Naar elke ontmoeting wordt uitgekeken. Van Deutekom: ,,Laatst belde Yara me op dat ik de volgende dag niet moest ontbijten. Kom ik bij haar thuis staat de tafel vol met lekkernij. Dat is Yara ten voeten uit, ze is enorm gastvrij. Ons eerste contact was niet ongemakkelijk, het voelde direct vertrouwd.'' En wat haar Nederlands betreft: ,,Ze maakt grote vorderingen.'' Rezk hoort het verlegen aan. ,,Marleen praat duidelijk, langzaam en is geduldig. Ik ben dankbaar dat zij met mij twee keer in de week komt oefenen." Maar niet altijd worden de lesboeken opengeslagen, merkt Van Deutekom op: ,,We praten over alledaagse dingen. Over de kinderen, cultuurverschillen, de oorlog in Syrië ook ja. Inmiddels delen we lief en leed met elkaar. Mijn insteek om dit vrijwilligerswerk te doen was om een andere cultuur te leren kennen, nou ik word door Yara volop bediend.'' Bijna drie jaar geleden ontvluchtte de Syrische met haar twee kinderen de burgeroorlog in Syrië. Haar man ging haar voor.

VOORTOUW Jiska Huseman, coördinator van het Taalmaatjesproject, koppelde de twee aan elkaar. Ze kijkt er niet van op dat het zo goed klikt. ,,Tijdens het kennismakingsgesprek hoefde ik niet het voortouw te nemen, het gesprek verliep vanzelf. Opvallend is dat beiden zich in dezelfde week bij ons hadden aangemeld.'' Een taalmaatje ondersteunt de deelnemer doorgaans een jaar.

Meer op www.humanitas.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie