,,Mijn ouders wonen nu bij mij in de straat zodat ik voor ze kan zorgen.
,,Mijn ouders wonen nu bij mij in de straat zodat ik voor ze kan zorgen." Gul Dulap

'Ook allochtone ouderen verdienen zorg op maat'

6 mei 2018 om 07:19 lokaal

NIEUWLAND Gul Dolap-Yavuz voelt zichzelf op en top Amersfoortse. Ze is gezegend met een sterke persoonlijkheid, een flinke portie durf en doorzettingsvermogen.

Bianca van der Linden-Snel

Als coördinator/oprichter van 4U2 biedt ze aandacht en vooral ondersteuning bij bijvoorbeeld het maken van huiswerk aan kinderen waarvan de ouders de financiële middelen niet hebben. Ze is voorzitter van de stichting New en United die onder andere het wijkfeest in Nieuwland organiseert en is lid van Buurtbestuur.

ZORGCENTRA ,,Het zorgen voor anderen zit in mijn bloed. Ik had een droom, die alles te maken heeft met mijn ouders. Mijn vader, van Turkse komaf, kreeg Alzheimer. Voor mijn ouders was het onmogelijk om in hun flat, driehoog zonder lift, te blijven wonen. Ze wonen nu bij mij in de straat zodat ik voor ze kan zorgen. Ik ging op zoek naar een dagbesteding voor allochtone ouderen. Dit was er niet expliciet voor deze groep. Na onderzoek ontdekte ik dat het een landelijk probleem is. Een grote groep van de eerste generatie gastarbeiders spreekt namelijk geen Nederlands. Zij hechten veel waarde aan de gewoontes en gebruiken uit Marokko of Turkije. Daarnaast is het algemeen bekend dat je bij het ziektebeeld van dementie terug gaat naar het verleden. Dat betekent soms dat je vervalt in je moedertaal. Ze voelen zich niet altijd thuis binnen de huidige zorginstellingen. Naast de taalbarrière zijn er andere tradities, het geloof, hun eigen keuken. Iets simpels, zoals het maken van thee in Turkse theepotten, voelt voor hen thuis. Zij verdienen ook zorg op maat."

ISOLEMENT ,,Er heerst veel eenzaamheid bij deze groep. Een sociaal isolement versnelt het ziekteproces. Deze mensen hebben zwaar en vies werk gedaan voor de economische groei van Nederland. Wij hebben de verplichting om hen een waardevolle oude dag te geven. Zodra de locatie rond is ga ik van start met een dagopvang op maat voor Turkse en Marokkaanse ouderen met een dagbestedingsindicatie. Een opvang met een gezamenlijke avondmaaltijd. Ik kan niet wachten. Vrijwilligers zijn altijd welkom" zegt Dolap-Yavuz.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie