Bij RaceRunning loop of ren je met een soort driewielfiets.
Bij RaceRunning loop of ren je met een soort driewielfiets. Racerunning Amersfoort

RaceRunning unieke manier om te bewegen in Schothorst

25 maart 2018 om 07:39 lokaal

SCHOTHORST Het heeft wat tijd en energie gekost, maar Amersfoort heeft nu bij Atletiekvereniging Triathlon een groep die aan RaceRunning doet. Het paralympische atletiekonderdeel is vrij nieuw en moet kinderen met een lichamelijke beperking ook laten genieten van het sporten. ,,Bij RaceRunning loop of ren je met een soort driewielfiets zonder pedalen en met een borststeun."

Jeroen van der Veer

Het was afgelopen donderdagavond een schitterend gezicht. Rollators en rolstoelen stonden rondom de baan en de kinderen waren met een grote glimlach op het parcours te bewonderen. Waar sommigen van hen niet zelfstandig kunnen voortbewegen, was dit door middel van de RaceRunner wel mogelijk. ,,En dat is precies waarom wij ons er hard voor maakten om het naar Amersfoort te halen. Ieder kind verdient het om te kunnen sporten."

INITIATIEF Aan het woord is initiatiefnemer Henriëtte Stemerdink, die samen met Gabrielle van Asbeck het voortouw naam. De twee vrouwen zijn beiden kinderfysiotherapeut en kwamen via hun werk in aanraking met de specifieke doelgroep. ,,Ikzelf vind sporten heerlijk en mijn kinderen ook. Zij hebben zelf de keuze om een sport te kiezen en dat hebben de deelnemers van RaceRunning niet. Zij zijn vrij beperkt en zouden mogelijk helemaal niet kunnen sporten. Door dit initiatief kan het wel en daar zijn wij erg gelukkig mee", aldus Stemerdink.

PRESTATIE De racerunner is geschikt voor kinderen met een lichamelijke beperking -zoals bijvoorbeeld cerebrale parese, spina bifida of bepaalde syndromen- die in het dagelijks leven vaak een rollator of rolstoel gebruiken voor hun mobiliteit. ,,Wij willen totaal niet prestatiegericht zijn. Althans, misschien ook wel. Het is namelijk voor alle deelnemers een prestatie dat ze op de baan bezig zijn. Onze doelstelling is dan ook niet om wedstrijden te winnen, maar om deze kinderen aan het sporten te krijgen."

REGIOFUNCTIE Elke maandag zal er vanaf 9 april getraind kunnen worden bij Atletiekvereniging Triathlon in Amersfoort en daarbij is er veel begeleiding van trainers en hulpjunioren. Het mooiste van alles is dat dit tot minimaal eind juni gratis aangeboden wordt. ,,Het is een pilot", aldus Stemerdink. ,,We hebben de racerunners kunnen lenen en er zijn vrijwilligers en jeugdleden die willen helpen. Zij hebben donderdag gekeken en zijn enthousiast geworden. In juni willen we met de Racerunninggroep meedoen met de Hamersveldloop."

Die pilot moet volgens de initiatiefnemers een vervolg krijgen en daarbij wil de atletiekvereniging een regiofunctie vervullen. ,,RaceRunning kan ook in Ede, Huizen of Lelystad en vanaf april dus in Amersfoort. Hopelijk slaat het aan, want nogmaals; iedereen verdient het om te kunnen sporten."

INFORMATIE Eventuele geïnteresseerde deelnemers kunnen meer informatie opvragen door een e-mail te sturen naar racerunning@avtriathlon.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie