Het omslag van de brochure toont een foto van Jupiter en Saturnus eerder dit jaar, op 6 juli, toen ze iets verder uiteen stonden dan nu.
Het omslag van de brochure toont een foto van Jupiter en Saturnus eerder dit jaar, op 6 juli, toen ze iets verder uiteen stonden dan nu. Rob Walrecht

Planetenshow te zien!

lokaal Deel je nieuws

Op een heldere avond, vanaf 20 u, kun je nu een ware planetenshow zien. Mars, de rode planeet, staat hoog in het zuidoosten. Ook de heldere planeet Jupiter is niet missen, ongeveer boven het zuidzuidwesten en lager dan Mars. Ietsje meer naar links en ietsje hoger vind je dan ook Saturnus. Die laatste is een stuk minder helder maar er zijn weinig heldere sterren in het gebied dus je ziet hem prima. Overigens zet Venus de show ’s ochtends door, als Morgenster!

 

Een samenstand op 21 december

De twee gasreuzen Jupiter en Saturnus komen de komende weken steeds dicht bij elkaar te staan, tot ze op 21 december aan de hemel het dichtst bij elkaar komen te staan. Zoiets noem je een samenstand. Tijdens deze samenstand is hun onderlinge afstand 0,1° (die afstand past vijf keer in de volle maan), de ‘nauwste’ samenstand sinds 1623!

Maar wacht dus niet tot 21 december, ga nu kijken! (Als het tenminste helder weer is.) En neem een verrekijker mee, als je die hebt. Met een vergroting van 7x (een ‘7x 50’ bijvoorbeeld) kun je de vier grote manen van Jupiter al zien (niet altijd alle vier tegelijk), met een 10x zie je dat natuurlijk beter. Het is wel goed om de kijker op een fotostatief te plaatsen met een speciale kijkerklem, anders wordt je zeeziek…

 

Brochure

Meer over de samenstand lees je in de speciale brochure ‘De samenstand van 2020 en de bewegingen van de planeten’. De brochure kost € 4,95 en is te koop of te bestellen in de boekwinkel, en te bestellen via www.walrecht.nl.

advertentie