links Tjerk rechts Ronald
links Tjerk rechts Ronald kunstkader

Expositie “Bezieling in het schaken”

lokaal Deel je nieuws

Bij Kunstkader, Nijverheidsweg-Noord 90 in Amersfoort, is van 11 oktober tot en met 6 november de expositie “Bezieling in het schaken” te zien. Hier exposeert Tjerk Zijlstra zijn kleurrijke en fantasievolle schilderijen. In het bijbehorende boek behandelt Ronald Staal op een duidelijke en speelse wijze beroemde een intrigerende schaakstellingen.

 

Beide heren zijn al jaren lid van Schaakvereniging Leusden. Daar ontstaat het idee om met elkaar een boek te maken. Hierin wordt de ene keer door Ronald een verhaal verteld dat bij een reeds geschilderd werk van Tjerk hoort, de andere keer laat de schilder zich inspireren door een schaaksprookje of een boeiende schaakstelling van een grootmeester. Soms hebben schrijver en schilder elkaar al doende geïnspireerd. Het resultaat van deze samenwerking is te zien in de tentoonstelling “Bezieling in het schaken”.

 

Het schrijven en schilderen duurde wel een paar jaar. Daarna was er nog de corona-vertraging waardoor de tentoonstelling die oorspronkelijk voor maart gepland was, via april verschoven is naar oktober en november. In de tussentijd heeft Tjerk nog een aantal bijzondere werken kunnen maken die niet beschreven worden in het boek, maar wel te zien zijn.

 

Tijdens de opening, voor een kleine groep genodigden, werden de verhalen bij de schilderijen en de schilderijen bij de verhalen als een ware making-off verteld. Ook zonder die verhalen zijn de schilderijen in deze tijd van bezinning meer dan de moeite waard. Ze kenmerken zich door een surrealistische stijl met veel oog voor detail. De tentoonstelling is aan te bevelen voor de liefhebbers van fijnschilderkunst maar biedt ook zeker stof tot nadenken voor de schaker.

 

De expositie is te bezichtigen t/m 6 november, op dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur en eventueel op afspraak. Op zondag 1 november is er een extra mogelijkheid tot bezoeken, waar schilder en schrijver in levende lijve aanwezig zullen zijn. U kunt zich hiervoor inschrijven via tjerkzijlstra.nl/reserveren.

advertentie