Anton Groot neemt afscheid
Anton Groot neemt afscheid Henry Krul

Afscheid amateurkunst-icoon Anton Groot

5 oktober 2020 om 11:25 lokaal Deel je nieuws

Na een loopbaan van 41 jaar bij  diverse Amersfoortse culturele instellingen heeft  Anton Groot op vrijdag 2 oktober afscheid genomen van Scholen in de Kunst. Met een bescheiden feestje in ICOON heeft hij zijn werkzame leven afgesloten.

Na zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort, kon Anton in 1979 als dienstweigeraar voor vervangende dienst terecht bij de Amersfoortse Culturele Raad (ACR). De ACR was destijds een gemeentelijke organisatie verantwoordelijk voor het initiëren en ondersteunen van podiumkunsten, amateurkunst en kunstprojecten in het onderwijs. Aansluitend kreeg Anton daar een vaste aanstelling. Vanaf de beginjaren had hij onder meer de sector onderwijs onder zijn hoede. Bij de fusie met een aantal andere kunsteducatieve instellingen en de oprichting van Scholen in de Kunst nam hij de verantwoordelijkheden voor het kunstaanbod middelbaar onderwijs en voor amateurkunst graag mee. 

Vanaf 1999 speelde Anton een belangrijke rol bij de ontwikkeling van ICOON in Vathorst en het Eemhuis aan het Eemplein. Hij voelde zich als een vis in het water in zijn laatste functie als Hoofd Locaties, in combinatie met zijn functie als Hoofd Amateurkunst. 

Amateurkunstverenigingen

Anton heeft altijd genoten van de manier waarop verenigingen hun projecten aanpakken, hoe de muziek over het voetlicht gebracht wordt en hoe een toneelstuk vorm krijgt. ‘Mensen die vol overgave acteren, of muziek maken, de verve waarmee de dirigent een orkest leidt... het zijn deze dingen waar ik een warm gevoel van krijg’, aldus Anton in een interview met Marije Bosnak. In Amersfoort wordt de amateurkunst wel het ‘kloppend hart van de stad’ genoemd. Anton ervaart dat ook zo. ‘Een stad met amateurverenigingen leeft, onze overtuiging is dat amateurkunst inspireert en verbindt. Dat willen we op veel verschillende manieren stimuleren.’ O.a. door het organiseren van activiteiten voor de verenigingen in de stad. Bijvoorbeeld de jaarlijkse Dag van de Amateurkunst.

Groot Amateurkunst Festival
Platform Amateurkunst koppelt Anton Groot blijvend aan de activiteiten van de amateurkunstverenigingen. Afgelopen vrijdag werd onthuld dat de jaarlijkse  Dag van de Amateurkunst voortaan zijn naam draagt: Groot Amateurkunst Festival. Een passend eerbetoon aan een amateurkunst-icoon.

 

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie