Elke dinsdagavond gaat Stepclub Amersfoort de paden en dijken op en de lanen in.
Elke dinsdagavond gaat Stepclub Amersfoort de paden en dijken op en de lanen in. Arjan Klaver

Stadse Fratse: samen steppen op dinsdag

19 maart 2018 om 11:38 lokaal

AMERSFOORT De Stad Amersfoort verhaalt over gezelschappen die voor de betrokkenen een rusthaven zijn in een hectische wereld. In de alweer 31ste aflevering van deze serie gaat 'Stadse Fratse' op de eigentijdse autoped.

Arjan Klaver

Het aantal mensen dat lid is van een sportvereniging daalt en blijft dalen. In 2006 was 42 procent van de Nederlanders lid van een sportclub, in 2014 was dat gezakt naar 31 procent en in 2030 staat de teller op 19 procent. Dat voorspelt het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Steeds meer mensen sporten louter om hun gezondheid en conditie te verbeteren, niet om competitie te spelen of sociaal actief te zijn. Let wel, in de tweeduizend fitnesscentra zijn meer dan twee miljoen sporters actief, tegen vijf miljoen in een vereniging. Het is maar dat iedereen het weet. Door virtuele coaches, apps en sportscholen wordt sporten steeds 'autonomer'.

SAMEN We sporten dus vaker op onze eigen momenten, op onze eigen manier en met een eigen clubje vrienden. Het gaat om lekker sporten en samen uit, samen thuis. Zo wordt er in georganiseerd verband doordeweeks of in het weekend bijvoorbeeld een potje voetbal gespeeld in een stadspark met een stapeltjes jassen als doelpalen. In dit rijtje voegen zich ook hardlopers, skaters of sportieve groepjes die geregeld de step pakken om voorts als een peloton te koersen in de regio. „Met elkaar bewegen en conditie opbouwen. Daar gaat het om."

VRIENDENCLUB Dit zegt Henk Roelofs. Negen jaar geleden zetten hij en zijn vrouw Jetske Stepclub Amersfoort op de weg. Een vriendenclub zonder voorzitter of penningmeester welteverstaan. „Inmiddels hebben we zo'n vijftig deelnemers die via mond-tot-mondreclame of onze site op de vaste dinsdagavond met ons op de step stappen", vult Roelofs aan. „En dat doen we nagenoeg het hele jaar door. Alleen in het zomerseizoen is de groep logischerwijs behoorlijk uitgedund. Een zomerseizoen dat in juli begint. Begin september is de groep weer compleet en kan het stepseizoen worden opgepakt. Veel van hen waren uitgekeken om in een binnenruimte aan fitness te doen. Zij hadden behoefte om in de buitenlucht te zijn en sportend te genieten van de wijde omgeving. Maar er zijn ook veel hardlopers bij omdat steppen minder belastend is voor enkels, knieën en heupen.

SOCIAAL Met de atletiekbaan aan de Schothorsterlaan als vertrekpunt, kunnen we op de vaste stepavond kiezen uit heel veel verschillende routes om de hoofden leeg te maken en de conditie te verbeteren. Meestal zijn we zo'n twee uur onderweg. Kijk, het is niet alleen sportief bezig zijn. Ook het zogenoemde sociale domein wordt geactiveerd. En ik kan je zeggen dat er onderling heel wat wordt afgekletst. Gespreksonderwerpen als het werk, het gezin maar ook klussen in en rond het huis rollen vaak over de lippen. Mensen weten elkaar te vinden als er bijvoorbeeld een probleem is met de computer of in het geval er een extra handje wordt gevraagd voor het leggen van een laminaatvloer."

STEPKLEPAPP Er is volgens Roelofs geen verplichting om elke dinsdagavond op de step te stappen. Wie kan, die komt. En dat resulteert vaak dat er zo'n 25 deelnemers aan het vertrek staan voor een rondje om de stad, door de polder naar Bunschoten en terug of naar de Soester Duinen.

„Bovendien hebben we twee gezamenlijke apps", legt de grondlegger van Stepclub Amersfoort uit. „We hebben een afspraakapp waarin deelnemers op andere of meerder momenten in de week de step kunnen pakken. Dat heeft uiteindelijk geleid tot drie wekelijkse verzamelpunten. Zo hebben we een zondagochtendclub die bij de Bruna in winkelcentrum Emiclaer opstapt, een zaterdagochtendclub die voor een groot deel uit vrouwen bestaat en die bij IKEA start plus een vrijdagochtendclub die bij de Icoon in Vathorst de startstreep heeft getrokken. Maar we hebben ook een stepklepapp op de mobiele telefoon. Ik geloof niet dat ik de functie van deze app nader hoef uit te leggen."

GEEN VOORDEELMENU'S Behalve de wekelijkse tochten, organiseert de club ook gezamenlijk evenementen die elk jaar met hoofdletters in ieders agenda staan. „Zo hebben we een gezellig seizoenslot in de vorm van een barbecue die altijd bij iemand thuis plaatsvindt. Maar we hebben bijvoorbeeld ook een keer per jaar de Keientrekkers Lente Steptocht die over een traject van 45 kilometer is uitgezet. Natuurlijk heeft een van de deelnemers in de rugtas de stept, zodat we onderweg de energievoorraad kunnen aanvullen. Als we bijvoorbeeld halverwege de tour het logo van McDonald's zien opdoemen, is de kans groot dat we daar gaan ravitailleren. Denk nu niet gelijk aan voordeelmenu's. We drinken daar gewoon een frisje om voorts met rake klappen weer naar Amersfoort te steppen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie