Afbeelding
AS Media

Gemeente maakt top-10 van onveilige fietsknelpunten

23 juli 2019 om 13:42 lokaal

AMERSFOORT Adviesbureau Bonotraffics heeft vorig jaar in opdracht van de gemeente een inventarisatie gemaakt van subjectieve en objectieve onveilige fietslocaties en fietsroutes in en om de stad. Daarnaast zijn er vier bijeenkomsten georganiseerd waarvoor de stad is uitgenodigd om input te leveren. Ook via social media zijn knelpunten gemeld. Dit heeft geresulteerd in 258 grotere en kleinere knelpunten, meldt het college van B en W aan de raad. De knelpunten in beeld brengen moet bijdragen aan het Fietsplan 2017 – 2020, waarin de gemeente zich uitspreekt voor een beter en veiliger fietsnetwerk. 

De knelpunten zijn naast een objectieve meetlat gelegd (gebiedsontsluitingsweg, wijkontsluitingsweg, hoofdfietsroute, fietsintensiteiten, aantal ongevallen met letsel, aantal ongevallen met materiële schade, aantal keer als knelpunt genoemd). Sommige knelpunten zijn samen te voegen tot een fietsroute met meerdere knelpunten. Daarnaast is gekeken of de knelpunten al in een programma zijn opgenomen en binnen dit andere programma kunnen worden opgelost.

Een groot aantal knelpunten (zie deze pdf-bijlage) kan volgens het college opgelost worden tijdens aanpak van wegvakken bij rioolvervanging, reconstructies of herinrichtingen. Voor knelpunten als de Nieuwe Poort en Noordewierweg lopen afzonderlijke planvormingstrajecten. De locatie de Kamp scoort ook hoog in deze verkenning. Deze locatie vraagt om een grote integrale herinrichting. Binnen het programma Stadshart wordt verder verkend wat hier mogelijk is. Naar verwachting zullen maatregelen in het kader van de autoluwe binnenstad al bijdragen aan een beter fietsklimaat.

Op basis van de analyse komen dan nog tien knelpunten naar voren die zich duidelijk onderscheiden van de overige. De top-10 van onveilige fietslocaties en fietsroutes waar de gemeente prioriteit aan wil geven zijn:

1. Leusderweg - Borneoplein
2. Leusderweg - Kersenbaan
3. Westsingel - Kleine Spui
4. Flierbeeksingel - Van Randwijcklaan
5. Schimmelpenninckstraat
6. Kruipunt Grote Spui - Grote Spui
7. Radiumweg - Nijverheidsweg Noord
8. Ringweg Randenbroek - Mendelsshonstraat
9. Abraham Blankaartsingel - Nijenrode
10. Abraham Blankaartsingel - Sara Burgerhartsingel

Met de aanpak van deze knelpunten wil het college fietsveiligheidsknelpunten wegnemen uit de stad en fietsen veiliger en aantrekkelijker maken. Van deze locaties is verkend welke verbeteringen er mogelijk zijn en daarvan zijn schetsontwerpen gemaakt met kostenramingen. Voor een aantal knelpunten zijn relatief kleine ingrepen nodig en deze kunnen nog dit jaar worden gerealiseerd. Andere projecten, zoals de rotonde Borneoplein en de maatregelen op de Abraham Blankaartsingel, vragen meer voorbereidings- en uitvoeringstijd.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie