Afbeelding
Archief BDU Media

Goed wonen in stad en regio Amersfoort

5 juli 2019 om 15:26 lokaal

AMERSFOORT Stad en regio Amersfoort behoren tot de beste plaatsen om te wonen in Nederland. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek 'Beste Gemeenten' van Elsevier Weekblad en Bureau Louter. Stadsregio Amersfoort staat op plek 3 van de beste regio's en de stad Amersfoort staat eveneens op plek 3 bij de beste kernsteden. De gemeente Amersfoort behoort bovendien ook tot de beste vijftig gemeenten om te wonen.

Voor het jaarlijkse onderzoek voerde Bureau Louter een enquête uit waarin 6.500 Nederlanders aangaven welke aspecten van een woonomgeving zij belangrijk vinden en wat de gewenste afstand is tot onder meer scholen, winkels, zorginstellingen, bos en strand. Met de uitkomsten zijn honderd criteria afgewogen, waarmee alle 355 Nederlandse gemeenten zijn vergeleken. 

REGIO De onderzoekers van Bureau Louter maakten ook een ranglijst van de beste regio's om in te wonen. Hiervoor werd Nederland opgedeeld in vijftig regio's, die werden beoordeeld op zeven kwaliteiten: basisvoorzieningen, plusvoorzieningen, natuurlijke omgeving, gebouwde omgeving, bereikbaarheid, sociaal klimaat en rust en ruimte. Stadsregio Amersfoort scoorde voor vijf van de zeven kwaliteiten bovengemiddeld, waardoor het een derde plek in de ranglijst kreeg toebedeeld.

KERNSTEDEN Ook werd een aparte ranglijst gemaakt met daarin alleen kernsteden: steden die het kloppend hart zijn van hun regio en waar niet alleen veel wordt gewoond maar ook veel wordt gewerkt. Amersfoort voerde deze ranglijst aan van 2015 tot en met 2017 en is dit jaar terug te vinden op plek 3. Alleen Haarlem en Groningen scoren dit jaar hoger op de lijst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie