Veel belangstelling voor een rondleiding door het Oude Stadhuis door juniorgidsen in 2018.
Veel belangstelling voor een rondleiding door het Oude Stadhuis door juniorgidsen in 2018. OMD

Juniorgidsen verrijken Open Monumentendag

16 juni 2019 om 08:12 lokaal

AMERSFOORT De Open Monumentendagen vinden in het weekend van 14 en 15 september 2019 plaats. Op zondagmiddag 15 september zullen zo'n 25 kinderen weer rondleidingen geven in twee monumenten, de Mariënhof en het Oude Stadhuis. De stichting Open Monumentendagen Amersfoort is nu op zoek naar kinderen, die het leuk vinden om juniorgids te worden.

,,We zijn in 2017 gestart met de juniorgidsen en het was gelijk een groot succes", vertelt Agnes van Alphen, bestuurslid van deze stichting. ,,Het blijkt dat veel mensen het geweldig leuk vinden om een
monument te bekijken door de ogen van een kind. Ook trekken deze rondleidingen veel gezinnen met kinderen. Zowel in de Mariënhof als in het Oude Stadhuis werden in 2018 ruim achthonderd bezoekers geteld."

TRAINING JUNIORGIDS ,,De kindereN die zich aanmelden als juniorgids, worden goed voorbereid op hun taak. Ze krijgen drie tot vier trainingen in 'hun' monument. Er komt tijdens deze trainingen van alles aan bod: weetjes over het gebouw en zijn historie, dat je rustig en duidelijk moet spreken, maar ook dat je de mensen bij de rondleiding moet betrekken door ze bijvoorbeeld vragen te stellen", verduidelijkt Van Alphen.

ERFGOEDLIEFHEBBERS ,,De juniorgidsen vormen een nieuwe generatie erfgoedliefhebbers en komen niet alleen tijdens de Open Monumentendagen in actie, zo is afgelopen jaar gebleken. In februari traden zes juniorgidsen op in een filmpje, waarmee de gemeente Amersfoort de publieksprijs van de BNG Bank Erfgoedprijs in de wacht sleepte. Ook mochten drie juniorgidsen bloemen aanbieden aan koningin en prinsessen op koningsdag.

AANMELDEN Ben je tussen tien en zestien jaar oud en lijkt het je leuk om ook juniorgids te zijn op Open Monumentendag? Meld je dan snel aan via de website: www.omdamersfoort.nl. Er zijn geen kosten verbonden aan de trainingen. Het gidsen is vrijwilligerswerk, waarvoor geen vergoeding wordt betaald.

Meer over de juniorgidsen in de filmpjes op de website. Daarin vertellen drie juniorgidsen over hun belevenissen.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie