Amersfoort worstelt met een grote woonvraag.
Amersfoort worstelt met een grote woonvraag. Robert Vos/BDU

'Deltaplan' gaat woningnood te lijf

21 mei 2019 om 22:45 lokaal

AMERSFOORT De woningnood in Amersfoort lijkt bijna onoplosbaar. Er is een tekort aan woningen in alle prijsklassen. Dit schrijft het college aan de gemeenteraad.

Jeroen de Valk

Wethouder Menno Tigelaar kreeg vorig jaar het verzoek een 'Deltaplan' op te stellen waarin de complete woonmarkt in Amersfoort wordt doorgelicht. Een debat hierover werd deels gedomineerd door Marc Smits (SP), die het plan afdeed als 'een wassen neus'.

Smits was onderhand 'moe van het papier' en wilde eindelijk eens 'harde afspraken' over huurstijgingen en het 'vermarkten' van woningen. Ofwel: het voor veel geld doorverkopen van ooit  betaalbare woningen, onder het motto 'wat de gek ervoor geeft'. Nog deze maand worden knopen doorgehakt over het Deltaplan. Dat zal vast gepaard gaan met een SP-motie.

SOCIALE HUUR In de afgelopen jaren is al het een en ander gebeurd. Projectontwikkelaars moeten een derde van de woningen bouwen voor de sociale huur. De gemeente heeft hoge verwachtingen van 'Langs Eem &  Spoor', een serie nieuw te bouwen wijken rond de oude binnenstad. In Vathorst is de bouw weer op gang gekomen. Het gemiddeld aantal woningen dat Amersfoort rijker wordt, stijgt vermoedelijk van 300 tot 700 per jaar. Menig kantoor is omgebouwd tot appartementencomplex.

Maar we zijn er nog lang niet, zo constateert Tigelaar in zijn raadsvoorstel. Er  moet nog meer worden gebouwd, al geeft hij geen cijfers van de ideale hoeveelheid.

MIDDENINKOMEN Eén van de problemen betreft de huisvesting van mensen met een middeninkomen; zij houden veelal een sociale huurwoning bezet bij gebrek aan alternatief of betalen om dezelfde reden een veel te hoge huur in de vrije sector.

Er gingen al stemmen op om ook voor de middeninkomens een vast percentage van nieuwbouwprojecten te claimen. De VVD  benadrukte nog eens daartegen te zijn, vrezend dat projectontwikkelaars door al te veel voorschriften de stad uit worden gejaagd.

En dan is er Vathorst Bovenduist, de geplande woonwijk in het uiterste noorden van de gemeente. Tigelaar liet voorzichtig weten dat hij 'de voorwaarden onderzoekt' waaronder hier kan worden gebouwd. Voor de wijk zal 'groen' moeten wijken, en dus is GroenLinks tegen.

BOVENDUIST De VVD betoogde onlangs dat hier zo'n 2500 huizen kunnen verrijzen, waaronder veel ruime eengezinswoningen. Dit meningsverschil behoort tot de eerste conflicten binnen de coalitie, die een jaar geleden werd gevormd. Voor dit heikele onderwerp wordt een apart debat gereserveerd.

Een ander probleem: het gemeentebestuur kan maar beperkt 'sturen', want het bezit weinig eigen grond. Vroeg of laat moet je met externe partijen rond de tafel.

In navolging van het raadsvoorstel werd geconstateerd dat Amersfoort de problemen eigenlijk niet alleen aan kan. De gemeente hoopt op 'een landelijk herstel van de woningmarkt', zodat er ook elders in de Regio Amersfoort en (rond) Amsterdam en Utrecht kan worden gebouwd. Volgens Rutger Dijksterhuis (CU) zijn enkele omliggende gemeentes echter geneigd te denken: Amersfoort zoekt het zelf maar uit. Hier ligt vast een taak voor de provinciebesturen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie