Een groene tuin is niet per definitie intensiever in onderhoud dan een tegeltuin.
Een groene tuin is niet per definitie intensiever in onderhoud dan een tegeltuin. Steenbreek

Groene tuinen dankzij 'Operatie Steenbreek'

6 mei 2019 om 07:16 lokaal

AMERSFOORT Vanaf 2016 werken steeds meer bewoners, organisaties en groenprofessionals samen om Amersfoort groener te maken in het netwerk Operatie Steenbreek Amersfoort. Met de aanleg van voorbeeldtuinen worden klimaatvriendelijke maatregelen onder Amersfoorters onder de aandacht gebracht.

Een groene tuin is namelijk niet per definitie intensiever in onderhoud dan een tegeltuin. Een groene tuin is ook belangrijk voor het opvangen van regenwater en het leven van dieren in de tuin, straat, buurt, wijk en stad.

REGENWATER Het klimaat verandert, zo komen er steeds meer flinke regenbuien. Het regenwater in de tuinen kan niet weg en stroomt via goten en putten naar de riolen. Die kunnen zoveel water niet aan en stromen over, waardoor stoepen en straten blank komen te staan; auto's lopen waterschade op en soms loopt het regenwater dan zelfs de huizen binnen.

DROOGTE Ook kan het juist lang droog blijven, plantjes houden nu het regenwater vast. Een groene tuin is ook goed voor meer natuur in de stad, voor vogels en vlinders. Een groene stad is gezonder. Grond zonder tegels neemt schoon regenwater makkelijk op, dieren vinden voedsel en beschutting, groen geeft verkoeling in de zomer en vangt fijnstof op.

KLIMAATBESTENDIGE VOORBEELDTUINEN In 2019 worden opnieuw klimaatbestendige voorbeeldtuinen in Amersfoort gerealiseerd. Het steenbreek netwerk is op zoek naar drie versteende voortuinen. Geinteresseerden kunnen zich voor 13 mei aanmelden met een versteende tuin als ze bereid zijn een ambassadeursrol voor Operatie Steenbreek op zich te nemen. Deelnemers krijgen dan gratis een ontwerp voor een klimaatvriendelijke tuin en een subsidie van vijfhonderd euro voor de uitvoering. De tuin zal nog dit jaar gerealiseerd worden. Voor deelname zijn een paar voorwaarden opgesteld, lees ze op lekkerinjetuin.nl/oproep-voorbeeldtuin.

WORKSHOP IN DE STRAAT Meer advies over mogelijkheden in jouw eigen tuin? Wanneer vier buren of wijkgenoten met elkaar een aanvraag doen komt er een tuinadviseur langs voor een gratis tuinworkshop 'ontwerp je klimaatvriendelijke tuin'.

Onder deskundige begeleiding gaat men tijdens deze workshop aan de slag met een ontwerp voor de eigen tuin. Hierna kan men direct aan de slag met de eerste stappen van ontstenen en vergroenen.

Aanmelden met een versteende voortuin en meer informatie over de workshops kan per email aan info@lekkerinjetuin.nl.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie