Dertien procent van alle huren worden verlaagd of 'bevroren'.
Dertien procent van alle huren worden verlaagd of 'bevroren'. BDU

Sommige huren mogen omlaag. Maar weten we dat al?

26 maart 2019 om 21:05 lokaal

AMERSFOORT Zo'n 300.000 huurders in Nederland kunnen in aanmerking komen voor 'bevriezing' of verlaging van hun huur. Dit heeft de Woonbond bekend gemaakt, een landelijke vereniging van huurders. Het gaat om dertien procent van alle huishoudens in een sociale huurwoning.

Jeroen de Valk

Op www.woonbond.nl laat de bond weten dat het bijvoorbeeld bij alleenstaanden gaat om huishoudens met een belastbaar inkomen dat minder is dan 22.700 euro en een huur die is gestegen tot boven 720,42.

Dat is goed nieuws voor de huurders, maar niettemin aanleiding tot schriftelijke vragen van de fractie van de PvdA in de Amersfoortse gemeenteraad. De raadsleden Harun Keskin en Rob Smulders vragen zich af of de doelgroep wel op de hoogte is gebracht van deze mogelijkheid. Wat doet de gemeente om deze maatregel onder de aandacht te brengen?

COMPUTER En: beschikken bewoners van sociale huurwoningen wel allemaal over de vaardigheid en mogelijkheid om bevriezing of verlaging aan te vragen? De aanvraag moet geschieden via de website van de woonbond. Er zijn misschien ouderen bij die niet of nauwelijks met een computer overweg kunnen, of allochtonen die de taal onvoldoende machtig zijn.

Zo zijn er meer vragen. Om hoeveel Amersfoorters gaat het ? Dat kan aardig oplopen bij een stad met 156.000 inwoners. Hoe denkt de gemeente de gegadigden te helpen, indien noodzakelijk? De PvdA wil weten wat het kost om hiertoe een organisatie in te zetten of een 'ombudspersoon' aan te stellen.

Ten slotte stelt de PvdA vast dat de corporaties niet wettelijk verplicht zijn om de bevriezing dan wel verlaging door te voeren. Ook al kwam de maatregel tot stand dankzij overleg tussen de Woonbond en Aedes, een koepel van wooncorporaties. De fractie wil weten of het college in gesprek gaat met woningcorporaties die zich niet aan het huurakkoord houden.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie