Afbeelding
Archief BDUmedia

Acht procent meer auto's opengebroken dan jaar eerder

26 februari 2019 om 18:28 lokaal

AMERSFOORT In Amersfoort zijn vorig jaar acht procent meer auto-inbraken gepleegd dan in 2017, meldt de vergelijkingssite voor verzekeringen, Independer 'op basis van de laatste auto-inbraak cijfers van de politie'. In totaal werden vorig jaar 662 kraken gemeld in de stad. In de gehele provincie Utrecht daalde het aantal inbraken juist met maar liefst 24 procent.

De buurgemeenten lieten een daling in het aantal inbraken zien, zoals Nijkerk (-6 procent), Leusden (-7), Soest (-10) en Bunschoten (-61 procent).

Landelijk vond gemiddeld iedere 10 minuten in het afgelopen jaar een auto-inbraak plaats. In totaal registreerde de politie in 2018 bijna 55 duizend auto-inbraken. De meest gestolen spullen zijn een ingebouwd navigatiesysteem, radio, andere inhoud van de auto (zoals in het dashboardkastje of spullen zichtbaar vanaf de buitenkant) en tot slot overige auto-onderdelen (airbags, velgen, koplampen).

DEKKING Independer signaleert verder dat weinig mensen zich realiseren dat bij diefstal van losse spullen uit de auto, de autoverzekering hiervoor geen dekking biedt. Als een dure zonnebril of een smartphone uit de auto wordt gestolen, kan men deze mogelijk claimen via de inboedelverzekering. Dekkingsvoorwaarden verschillen echter flink per verzekeraar. Zo biedt de ene inboedelverzekering een maximum dekking van 1.000 euro voor spullen die uit de auto worden gestolen, terwijl de andere maximaal 250 euro dekt. Bovendien zijn er inboedelverzekeringen die helemaal geen dekking bieden bij auto-inbraak. Ook zitten er verschillen in wát er gedekt wordt.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie