Afbeelding
Herman Nijhoff

'Amersfoort wilde geen Armando-museum'

25 februari 2019 om 19:17 lokaal

AMERSFOORT Amersfoort liep een kunstschat van meerdere miljoenen mis door geen Armando Museum binnen de stadsgrenzen te willen hebben. Dat meldt Nieuwsuur dat zich baseert op documenten over de zaak. 

Kunstenaar en schrijver Armando overleed vorig jaar. Hij was volgens Nieuwsuur van plan een groot deel van zijn collectie en die van zijn ex-vrouw na zijn dood na te laten aan de stad Amersfoort. Maar nadat de stad in 2011 had besloten niet langer een Armando Museum binnen de stadsmuren te huisvesten, verviel deze afspraak. Hierdoor liep Amersfoort een kunstschat van meerdere miljoenen mis.

BRAND Het Armando Museum was tot 2007 in de Amersfoortse Elleboogkerk gehuisvest. Maar in oktober van dat jaar brandde de houten kerk volledig af. Hoewel de kerk met verzekeringsgeld volledig is herbouwd, wilde de stad niet opnieuw een Armando Museum huisvesten. 

Het nieuwe Museum Oud Amelisweerd dat Amersfoort mede financierde om een goede plek voor de Armando-collectie mogelijk te maken, bleek al snel niet levensvatbaar zonder extra geld. Nog voor Armando overleed in juli 2018 trok hij zijn nalatenschap terug uit het mislukte project Museum Oud Amelisweerd.

Amersfoort is nu nog eigenaar van een zogeheten kerncollectie van Armando, bestaande uit 21 werken.

Bron: Nieuwsuur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie