De lichtjestocht brengt kerk, horeca, buurtbewoners, fanfare, balletgroep, koren en zelfs schapen bij elkaar, zeggen de organisatoren.
De lichtjestocht brengt kerk, horeca, buurtbewoners, fanfare, balletgroep, koren en zelfs schapen bij elkaar, zeggen de organisatoren. Geurt Roffel

Spoor van licht in hart van de stad

16 december 2018 om 08:33 lokaal

AMERSFOORT Een lint van brandende waxinelichtjes ligt zaterdag 22 december vanaf vijf uur 's middags door de binnenstad. Daarlangs kunnen bezoekers taferelen uit het kerstverhaal beleven. De lichtjestocht begint in de Sint Franciscus Xaverius-kerk aan 't Zand, waar koning Herodes audiëntie houdt. Stadsdominee Diederiek van Loo, pastor Josephine van Pampus en verhaalschrijver Marjet de Jong organiseren het gebeuren, samen met talloze vrijwilligers. Het duurt tot zeven uur 's avonds.

Geurt Roffel

De Jong: ,,Waar ik me op verheug, is dat mensen op een totaal onverwachte plek de Sint Franciscus Xaverius uitlopen, namelijk door een klein deurtje naast het altaar. Dan kom je in de tuin terecht, een verborgen stukje Amersfoort, waar herders en engelen zijn. Je stapt daarmee bijna daadwerkelijk in een andere werkelijkheid. Daarna kom je wel weer op 't Zand terecht, in het normale leven, maar dan ben je al in een andere 'state of mind'."

KRACHT Van Pampus: ,,Wat ik de oecumenische kracht van het geheel vind, is dat alle kerken de verantwoordelijkheid nemen voor een bepaalde plek: voor de lichtjes, de locaties, de decors... Hoe zoiets begint? Marjet komt met een idee bij mij en zegt: 'Josephine, is dit leuk?' Vervolgens vraag je de binnenstadspastores en komen er vijf andere kerken bij en uiteindelijk waaiert het helemaal uit en doet de horeca mee met zijn glühwein, de fanfare, een balletgroep, koren, schapen, en buurtbewoners die zeggen: 'Wij hebben niets met de kerk, maar er gebeurt iets leuks in de buurt en we doen mee.' Dat vind ik wel de kracht ervan, en dat de kerk het lef heeft om dit gewoon te doen."

KAMELENPECH Van Loo: ,,Ik verheug me het meest op het heen en weer tussen de gein en elke keer de diepere lijnen. Dus aan de ene kant de wijzen die met kamelenpech langs de weg staan en aan de andere kant de mensen zelf die door de stad gaan dwalen op zoek naar ingrediënten van het kerstverhaal. Wat ik het mooie vind: kerst is van ons allemaal, kerst zit niet in de ene of de andere denominatie.

Het brengt alle binnenstadskerken heel gemakkelijk samen, van rooms-katholiek en oud-katholiek tot en met christelijk gereformeerd. Of je het nu over 'het kindeke Jezus' hebt of over 'onze Heiland en Verlosser', dat gaat hier naadloos in elkaar over."

De Jong: ,,En het is voor mij wel een hoogtepunt dat de tocht mag eindigen in de toren. Onderin wordt, als in een soort kijkdoos, de kerststal uitgebeeld, omringd door de oude gewelven. Twee zangeressen in middeleeuwse kledij zingen daarbij echte middeleeuwse Amersfoortse Marialiederen. Dat de toren van Amersfoort, die een 'Onze Lieve Vrouwe-toren' is, op deze manier kerst, heden en verleden verbindt, is voor mij heel bijzonder."

Jasper Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie