Afbeelding
Commmunicatieplatform Nieuwland

Onder Jan's gezinsparaplu: netwerk voor en door pleegouders

5 november 2018 om 07:28 lokaal

NIEUWLAND Jan Terlouw runt samen met zijn vrouw een gezinshuis in Nieuwland. Hier wonen ze samen met hun eigen drie kinderen en drie pleegkinderen. Een gezinshuis is anders dan een pleeggezin: de pleegouders zijn professioneel opgeleid voor kinderen die net iets meer ondersteuning nodig hebben. Natuurlijk kunnen pleegouders altijd tegen dingen aanlopen en dat is precies waar het gezinsparaplu-netwerk voor bedoeld is.

Lena Smit

Terlouw werd door de gemeente benaderd om een zogenaamde 'gezinsparaplu' op te starten. Pleegouders hebben maar weinig contact met elkaar, en kunnen zich erg alleen voelen als ze opvoedvragen hebben. Een netwerk kan dan uitkomst bieden. ,,Als we een klein beetje steun kunnen bieden aan elkaar dan kunnen kinderen vaak wel in een pleeggezin of gezinshuis blijven wonen. Dat zit soms in kleine dingen, bijvoorbeeld met een kindje naar zwemles of een uurtje oppassen." Ook wil Terlouw graag zijn ervaring inzetten om andere ouders te helpen.

VERBONDENHEID ,,Het begint al simpel, door elkaar te zien en te groeten." Terlouw geeft als voorbeeld mensen die bij hem in de buurt wonen. ,,Ze doen niet mee met kinderpostzegels of clubacties, maar nemen altijd even de tijd voor een praatje of een snoepje voor de kinderen. Die komen vaak enthousiast terug. Dat soort kleine dingen zijn al het begin van verbondenheid met elkaar."

GEBREK Terlouw wil graag anderen motiveren om (deeltijd) pleeg-ouder of -grootouder te worden. Er is immers een groot gebrek aan pleeggezinnen waardoor niet alle kinderen in een gezin kunnen opgroeien. Daarnaast wil hij nieuwe vormen van pleegzorg ontwikkelen. Je hoeft volgens hem niet altijd zelf een kind in huis te nemen.

Terlouw: ,,Ik denk hierbij aan gezinnen die tijd en mogelijkheden beschikbaar willen stellen door bijvoorbeeld een kind bij hen te laten spelen zodat de pleegouders even bij kunnen komen of een kind weg te brengen als een ander kind ziek is. Zo is er van alles samen te bedenken."

NETWERK Wie een pleegouder is of kent, die zich graag bij dit beginnende netwerk zou willen aansluiten, of wie zich wel een paar uurtjes beschikbaar wil stellen om te helpen, kan contact opnemen Jan Terlouw via Jan.terlouw@legerdesheils.nl of via 06-12134438. Omstreeks november/december staat er een gezamenlijke laagdrempelige ontmoeting gepland.

Reacties: nieuwlandsnieuws@gmail.com

Dit artikel is aangeboden door Commmunicatieplatform Nieuwland

Rob Croes
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie