,,We hebben het bijvoorbeeld over wat een goede school voor onze kinderen is
,,We hebben het bijvoorbeeld over wat een goede school voor onze kinderen is", zegt Mustafa. V.l.n.r. Eltayeb, Mirak en Boulahrouz. Erik van Marissing

'Er ontstaan nieuwe inzichten tijdensWeek van de Ontmoeting'

16 september 2018 om 07:27 lokaal

AMERSFOORT De 'Week van de Ontmoeting' vindt van 27 september tot en met 6 oktober 2018 plaats in Amersfoort. In een serie korte verhalen gaan we de komende weken op zoek naar de betekenis van ontmoeting in de wijk.

Erik van Marissing

,,Nieuwkomers hebben vaak allerlei praktische vragen", zo vertelt Ahmed Eltayeb uit Liendert. Hoe zit het bijvoorbeeld met je energiecontract? En hoe kies je de juiste zorgverzekering? Eltayeb komt oorspronkelijk uit Egypte en kent de Arabische taal en cultuur goed. Sinds enige tijd is hij vrijwilliger bij Wijkcentrum De Groene Stee en helpt hij mensen met allerlei vragen. Ook daarbuiten is zijn inzet niet onopgemerkt gebleven. ,,Ze kennen me hier intussen wel", lacht hij. ,,Ze roepen me zelfs als ik op mijn balkon zit. 'Stuur me maar een appje' roep ik dan. Of ze bellen me als ze bij de dokter of de tandarts zitten." Eltayeb vindt het niet erg. ,,Als ik weer iemand heb kunnen helpen, ben ik blij."

VADERGROEP Samen met Mohamed Boulahrouz en Mustafa Mirak zet Eltayeb zich in voor de vadergroep. Deze is twee jaar geleden in de Groene Stee ontstaan vanuit bijeenkomsten over opvoeding. ,,Toen dat was afgelopen, vroegen ze of we hier niet mee verder konden gaan", aldus Boulahrouz, die naast zijn werk als participatiemakelaar ook als bewoner actief is in de wijk. De mannen bleken namelijk met nog veel meer vragen rond te lopen en ze vonden het erg fijn om andere vaders te leren kennen met wie ze het daarover konden hebben. ,,We hebben het bijvoorbeeld over wat een goede school voor onze kinderen is", legt Mirak uit, die vijf jaar geleden vluchtte uit het Syrische Aleppo, ,,of we helpen elkaar met de taal." Een logische plek werd gevonden in de ABC-school, even verderop, waar veel van hun kinderen op school zitten.

De kracht van de vadergroep is het veilige en vertrouwde karakter. Er is begrip en respect voor elkaar en er worden uit eigen ervaring oplossingen aangedragen. En er ontstaan nieuwe inzichten: ,,De Syriërs en de Somaliërs, die aanvankelijk ver van elkaar vandaan stonden, bleken veel meer overeenkomsten te hebben dan ze dachten en zijn nu samen gegaan in één groep", vertelt Boulahrouz.

Ook kan hij feilloos uitleggen waarom informeel kennismaken zo belangrijk is. ,,Toen ik dertig jaar geleden vanuit Marokko naar Nederland kwam was ik 'verdwaald'. Ik moest zelf mijn weg vinden, een vergunning aanvragen om te mogen werken en dat soort dingen. Als nieuwkomer ga je vaak alleen op zoek naar antwoorden, maar dat hoeft helemaal niet. Ik wil anderen graag helpen en ervoor zorgen dat ze niet tegen dezelfde problemen aanlopen."

VERBONDENHEID Over wat ontmoeten dan precies is, zijn de mannen het roerend eens. ,,Samenzijn en dichtbij elkaar komen." En hoe dat er precies uit ziet (om hulp vragen, samen sporten of gewoon gezellig kletsen), dat maakt niet zoveel uit. Tegen de achtergrond van een muurschildering van een oude Marokkaanse stad concluderen de mannen dat het Arabische woord 'Liqaa' hun onderlinge verbondenheid mooi samenvat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie