Samen werken in een tuin levert vaak meer betrokkenheid op elkaar op.
Samen werken in een tuin levert vaak meer betrokkenheid op elkaar op. Erik van Marissing

'Iedereen kan iets doen wat bij hem of haar past'

1 september 2018 om 07:27 lokaal

AMERSFOORT Van 27 september t/m 6 oktober 2018 vindt in Amersfoort de 'Week van de Ontmoeting' plaats. In een serie korte verhalen gaan we de komende weken op zoek naar de betekenis van ontmoeting in de
wijk.

Erik van Marissing

Soms is er niet zoveel voor nodig om elkaar beter te leren kennen. Dat ondervond Gerda van Deelen, uit het Vermeer-, Berg- en Leusderkwartier. Ze speelde al een tijdje met het idee van een buurttuin voor mensen die zelf geen tuin hebben, op een stukje gemeentegrond vlakbij haar huis. Ze houdt namelijk van groen (ze noemt de bloemen, planten en kruiden moeiteloos op), maar ze hoopt ook dat de bewoners wat meer contact met elkaar krijgen.

In het begin hielp Van Deelen zelf vaak mee met wieden en planten poten, maar gaandeweg sloten zich meer buurtbewoners aan met goede ideeën en uiteenlopende kwaliteiten en konden ze de taken wat meer verdelen. ,,Het is geen vaste groep", legt Van Deelen uit, ,,soms verhuist iemand, soms haakt iemand af door werk, maar er komen ook nieuwe mensen bij." Ze sprak bijvoorbeeld met een Eritrese buurman over de planten en dieren in zijn land van herkomst en hij vond het zo leuk dat ze hem vroeg om mee te helpen.

VERSTERKING Van Deelen kan nu een stapje terug doen en vindt dat niet erg, want ze is druk met haar studie Theologie. ,,En bovendien moet zo'n tuin niet teveel op één persoon leunen", vindt ze. Toch lijkt Van Deelen redelijk onmisbaar, want later vertelt ze dat ze thuis een heleboel plantjes kweekt (,,niet alle planten zijn gemakkelijk verkrijgbaar") en dat ze contacten onderhoudt met de buurtnetwerker, het wijkteam en coöperatie 033Groen. Ze zou daarom blij zijn als er nog wat versterking zou komen.
Het mooie is dat iedereen iets kan vinden wat bij hem of haar past. Voor de één is dat af en toe de planten water geven met water uit de eigen regenton, een ander houdt zich liever bezig met snoeien of onkruid wieden en weer een ander vindt het vooral leuk om nieuwe planten te poten.

Maar ook kleine bijdragen, zoals het aan de straat zetten van de groencontainers, zijn belangrijk en worden gewaardeerd. ,,En kinderen worden hier veel wijzer over de natuur. Ze spelen hier, zoeken insecten en zien egeltjes en padden", zegt Van Deelen met gepaste trots.

HELPEN Door de tuin wordt het makkelijker contact met elkaar te hebben en raken mensen meer betrokken op elkaar. ,,Mensen gaan elkaar helpen, bijvoorbeeld als iemand ziek is. Of we gaan samen sneeuw ruimen in de winter." Kinderen voelen zich meer betrokken bij het groen in hun eigen woonomgeving en vragen of ze mee mogen helpen. Zij zijn trots dat zij voor 'hun stukje tuin' mogen zorgen. Van Deelen is zelf ook veranderd door de tuin: ,,Eerst was ik erg gericht op de planten, nu meer op de mensen. Ik zie hoe waardevol het is dat deze tuin er is." En, verwijzend naar haar studie: ,,Ik zou het heel mooi vinden als dit een soort Hof van Vrede zou worden. Een plek waar problemen zijn, maar ook opgelost worden, waar mensen leren te overleggen in plaats van te knokken."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie