Schrijver M.P.O. Books met zijn typmachine
Schrijver M.P.O. Books met zijn typmachine Foto auteur

Amersfoortse recherche in spannende thriller

1 maart 2024 om 10:40 Lokaal Deel je nieuws

Bij uitgeverij E-Pulp Publishers is ‘De stille service’ van M.P.O. Books verschenen, de tweede thriller in zijn serie over de Amersfoortse rechercheur Gisella Markus. In dit fictieve verhaal geeft Gisella leiding aan een onderzoek naar de brute dood van een meisje van Aziatische afkomst dat in de illegale prostitutie belandde. De eigenaar van een kunstgalerie in de Keistad is hoofdverdachte, maar hij lijkt de dans te ontspringen.

Alweer twintig jaar timmert schrijver Marco Books aan de weg. In april 2004 kwam zijn debuut ‘Bij verstek veroordeeld’ uit, het eerste deel in de District Heuvelrug-serie over de recherche van Veenendaal. Die serie eindigde met ‘Cruise control’, waarin hij al Gisella Markus als hoofdpersonage introduceerde. “Dus feitelijk is de Gisella Markus-serie een zogeheten spin-off,” vertelt de schrijver daarover. “De reden dat ik hieraan ben begonnen, is dat het personage mij erg aanspreekt. Gisella is een gedreven vrouw, die weet wat zij wil, maar zij is ook koppig en dwars als anderen haar mening niet delen. Gemakkelijk heeft ze het ook niet, met een gehandicapte man thuis.”

Inspiratie haalt de schrijver uit de actualiteit en uit boeken die hij leest over diverse onderwerpen. “Voor ‘De stille service’ las ik, met dank aan de bibliotheek, een aantal boeken over misstanden in de prostitutiebranche, waarbij vrouwen worden behandeld als wegwerpartikelen. Ik hoop de lezer aan het denken te zetten. Er zou al een hele wereld gewonnen zijn, als vrouwen ongeacht hun werk of sociale positie met respect werden behandeld. De kritische noot is wel een kenmerk van mijn serie. In het vorige deel, ‘In diepe rust’, gaf ik een kritische blik op radicaliserend dierenactivisme.”

Over de auteur: Marco Books begon eind jaren tachtig met het schrijven van verhalen, die hij toen nog uitwerkte met de typmachine. Later verlichtte een computer het werk. In 2004 verscheen zijn debuut, dat door de Detective & Thrillergids van Vrij Nederland werd onthaald als een van de Nieuwe Nederlandstalige Topthrillers. In 2013 tipte de Nederlandse bibliotheekdienst hem als een van de toekomstige winnaars van de Gouden Strop. Sinds 2017 werkt hij ook onder het pseudoniem Anne van Doorn. In 2019 verscheen onder die noemer de detectiveroman ‘De man die zijn geweten ontlastte’, over de verdwijning van een jonge vrouw uit een woongemeenschap in Hooglanderveen.

‘De stille service’ van M.P.O. Books is als e-book verkrijgbaar voor 7,95 euro. Een waarschuwing vooraf is op zijn plaats: deze thriller bevat enkele schokkende scènes. Meer informatie over de auteur is te vinden op www.mpobooks.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie