Friesland Campina maakt kans tweede ING te worden

6 februari 2024 om 14:16 Lokaal Deel je nieuws

Amersfoort, 6 februari 2024 – Vrijwilligers van Milieudefensie, Grootouders voor het Klimaat en Extinction Rebellion (Klimaatcoalitie Amersfoort) komen op 9 februari in actie tegen Friesland Campina bij het hoofdkantoor in Amersfoort aan het Stationsplein, omdat Friesland Campina nog steeds geen goed klimaatbeleid heeft. De actievoerders maken op verschillende manieren (groot spandoek, zang, toneel) duidelijk dat het beleid van Friesland Campina op het gebied van duurzaamheid een onvoldoende scoort. “De tijd van wachten is voorbij, we willen groene klimaatplannen zien. De klimaatcrisis wacht niet”, zegt Heleen Bot, woordvoerder namens Milieudefensie. 

Friesland Campina niet ‘Paris Proof’ De vrijwilligers komen voor Milieudefensie, Extinction Rebellion en Grootouders voor het Klimaat in actie, omdat het klimaatbeleid van Friesland Campina nog niet in lijn is met het Akkoord van Parijs. Het bedrijf moet hiervoor al zijn uitstoot in 2030 met minimaal 45% hebben verminderd en dat geldt ook voor de boeren die de melk leveren. Bot: “Wetenschappers waarschuwen al langer dat de weg van voornamelijk dierlijke eiwitten met de bijbehorende uitstoot, die Friesland Campina bewandelt, doodloopt. Daarom staan we nu bij hen op de stoep.”

Milieudefensie maakte onlangs bekend dat ze ING voor de rechter slepen in een nieuwe klimaatzaak, omdat de bank op ramkoers ligt met het klimaat. “Dat betekent niet dat het bestuur van Friesland Campina achterover kan gaan leunen, want wat voor ING geldt, geldt ook voor andere grote vervuilers die hun klimaatplan nog niet in lijn met de Parijsdoelen hebben,” zegt Bot.

Milieudefensie gaat door De vrijwilligers benadrukken dat het niet bij deze actie blijft als Friesland Campina niet snel een groene koers gaat varen. In het recente verleden zijn wel gesprekken gevoerd met Friesland Campina, maar het bedrijf lijkt niet te willen zien dat kringlooplandbouw, het telen van plantaardige eiwitten en het beperken van de export de belangrijkste manieren zijn om de uitstoot te verminderen. Friesland Campina doet zeker wel aan duurzaamheid, maar beroept zich nog teveel op de boeren, die de omslag niet zouden zien zitten. Bot: “Friesland Campina is een hele grote speler op de zuivelmarkt. Een individuele boer kan best wat stimulans gebruiken vanuit Friesland Campina om duurzamer te produceren. Daar wordt nu marginaal in geïnvesteerd.”

De Klimaatcoalitie biedt om 14.30u een brief aan en hoopt dat de leiding van Friesland Campina die brief in ontvangst wil nemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie