Een primeur: Flehite verwerft olieverfschilderijen van Van Wittel

26 jun, 14:13 Kunst
Vereniging Rembrandt
Burgemeester Lucas Bolsius (links) en Amersfoort in C-directeur Paul Baltus onthullen de aangekochte werken van Van Wittel op de beurs in Maastricht.
Burgemeester Lucas Bolsius (links) en Amersfoort in C-directeur Paul Baltus onthullen de aangekochte werken van Van Wittel op de beurs in Maastricht.

AMERSFOORT Voor het eerst in de geschiedenis bevinden olieverfschilderijen van Caspar van Wittel zich in het bezit van een Amersfoorts museum. Op zaterdag 25 juni werd bekendgemaakt dat twee werken van Van Wittel door Museum Flehite zijn aangeschaft. De overdracht vond plaats op de kunstbeurs TEFAF in Maastricht. Burgemeester Lucas Bolsius was speciaal voor de feestelijke onthulling naar Maastricht gekomen. 

De werken zijn vanaf dinsdag 5 juli in Museum Flehite te zien. Ze worden eerder gerestaureerd. De twee Italiaanse stadsgezichten bevinden zich nu nog in wat Paul Baltus - directeur van de museumkoepel Amersfoort in C - ‘country house condition’ noemt. Ofwel: het is of ze een tijdje in een simpel buitenhuisje hebben gehangen. Er valt vast wat vuil te verwijderen. 

Van Wittel (ca. 1652/53 - 1736) werd als Jasper van Wittel geboren in Amersfoort en ging hier in de leer bij Mathias Withoos. Vanaf 1672 woonde en werkte hij in Italië, waar hij een aanzienlijke reputatie verwierf onder de naam Gaspare Vanvitelli. Een van zijn specialismen was de ‘veduta’, ofwel het stadsgezicht. Eerder werden steden veelal afgebeeld als achtergrond voor bijvoorb..

Mis niks, lees alles van Amersfoort


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Amersfoort en omliggende plaatsen met De Stad Amersfoort. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van De Stad Amersfoort lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Amersfoort.