Afbeelding
Eigen foto

Amersfoortse studenten maken videoserie over Piet Mondriaan: ‘Hij hield heel veel van Sneeuwwitje!’

Kunst

AMERSFOORT Dit jaar viert Amersfoort de honderdvijftigste verjaardag van Piet Mondriaan. Voor Lysanne Koeslag en Rosanne de Wijs een reden om zich voor hun opleiding te verdiepen in het leven van de Kunstenaar. Met hun serie ‘Onder de panne’ nemen ze de kijker mee in de wereld van deze bijzondere man.

Koeslag en De Wijs studeren allebei aan de Boszhard Academie, een opleiding om te leren presenteren. Koeslag vertelt: ,,We kregen vanuit de studie simpelweg een opdracht om een eigen serie te maken. Vanwege het geboortejaar van Mondriaan leek het ons leuk om ons onder te dompelen in zijn wereld.” 

Jazz muziek inspireerde hem heel erg

DISNEY Koeslag laat weten dat ze allebei veel geleerd hebben. ,,Zo wist ik wel dat hij eerder dingen deed met kubisme en dat hij oorspronkelijk begon met het schilderen van landschappen, maar zijn werk daarvan had ik nog nooit gezien. Ook is hij veel in andere landen geweest en heeft hij in New York gewoond. Jazz muziek inspireerde hem heel erg. Oh ja, en hij hield veel van Sneeuwwitje! Hij is blijkbaar meerdere keren naar de bioscoop gegaan om de film te bekijken.”

Op hun Youtube-kanaal staan vier afleveringen online. In de serie ondernemen de studenten verschillende Mondriaan gerelateerde activiteiten. Zo bedrukken ze textielen tasjes bij Katoendrukkerij Volmolen, volgen ze de Mondriaan toer, bezoeken ze het Mondriaanhuis en eten ze lekkernijen die te maken hebben met de kunstschilder. ,,Er komt nog één aflevering aan. Daarna kijken we verder of we er een vervolg aan gaan geven of dat we een ander onderwerp voor ‘Onder de panne’ kiezen. Daar gaan we nog over brainstormen.”

Alle video’s zijn te bekijken via het Youtube-kanaal ONDER DE PANNE


Door Marit Bos

advertentie