Afbeelding
Inge Neven

Open Atelier bij Johannes Neven

Kunst Deel je nieuws

De Veenendaalse kunstenaar Johannes Neven nodigt binnenkort belangstellenden uit om diverse schilderkunst thuis te bekijken. Nu is werk van hem te zien in de St. Joriskerk in Amersfoort waar hij voor Korf exposeert.

Johannes: “Mijn schildertechniek is een naar het hedendaags vertaalde versie van de techniek van de oude meesters. Daarbij haast ik me te zeggen dat de oude meesters het uiteindelijk ook allemaal anders deden. Toch kun je wel zeggen dat hun techniek in hoofdlijnen veel overeenkomsten heeft. Meestal is er eerst een onderschildering gemaakt. Daarna is er nat in nat een tweede laag overheen geschilderd. Dit noem ik vaak de hoofdlaag, omdat je daarvan verreweg het meest ziet. De onderschildering zie je er met name in de schaduwpartijen wel doorheen schemeren. Als derde en laatste stap werden er glaceerlagen aangebracht. Dit zijn flinterdunne transparante lagen. Ik kan er natuurlijk nog veel meer van vertellen, maar dit is in hoofdlijnen hoe zij een schilderij opbouwden, en zo doe ik het ook.”

Enthousiast: “Ik heb het zelf altijd als ontzettend mooi en boeiend ervaren om op deze wijze te werken omdat licht en ruimtelijkheid hiermee optimaal weer te geven zijn en ook omdat er, wanneer je de techniek goed toepast, haast als vanzelf een boeiende verfhuid ontstaat. Een schilderij zie ik dan ook als een heel subtiel reliëf. Als schilder doe je allemaal dingen met materie die met het fototoestel niet mogelijk zijn. Het resultaat is dus veel sprekender van aard en houdt daarmee de aandacht langer vast.”

Naast mijn realistische stillevens ben ik ook abstract werk gaan maken. Dit werk maak ik vrijwel steeds naar aanleiding van Bijbelteksten. Evenwel pas ik daarin dezelfde technieken toe als voor mijn realistisch werk. Wat mijn realistische werk betreft tendeer ik steeds meer naar een impressionistische toets. Ook het landschap heeft mijn groeiende belangstelling. Ik zie het als een uitdaging om in dit platgetreden genre toch weer met frisse inbreng te komen.

Maak kennis met de kunstenaar en zijn werk. Alle belangstellenden en kunstliefhebbers zijn welkom in zijn atelier aan huis. Locatie: Stationsstraat 3, Veenendaal. Open: 27 augustus 15:00 – 20:00, 28 augustus 10:00 – 16:00 en 17 september 15:00 – 20:00, 18 september 10:00 – 15:00, janneven.nl      06-40195244                 

advertentie