'Gezicht op Amersfoort' is woensdag van de muur gehaald in museum Flehite, op weg naar een maanden durende renovatie.
'Gezicht op Amersfoort' is woensdag van de muur gehaald in museum Flehite, op weg naar een maanden durende renovatie. De Nozem Fotografie Amersfoort
Video

Kolossaal kunstwerk ‘Gezicht op Amersfoort’ op weg naar restauratie

7 april 2021 om 18:12 Kunst

AMERSFOORT Veel mankracht en uiterste precisie zijn nodig voor de verhuizing van het grootste stadsgezicht van Nederland en dan is de restauratie nog niet eens begonnen. Vandaag ging kunstwerk ‘Gezicht op Amersfoort’ op transport vanuit museum Flehite, onderweg naar het CollectieCentrum Nederland voor restauratie.

Het imposante schilderij, ruim 2 meter hoog bij 4 meter breed, heeft begin 20e eeuw een laatste restauratie gehad. Het inmiddels weer sterk vergeelde en verouderde schilderij zal door Restauratieatelier Amsterdam onder handen worden genomen. Museum Flehite heeft voor voorbereidend, technisch onderzoek samenwerking gezocht met NICAS, een multidisciplinair onderzoekscentrum van onder andere het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het onderzoek is nodig om een goed behandelplan voor het schilderij te kunnen maken.

Bron video: LosDos creative media

TECHNIEKEN Het schilderij zal eerst met behulp van röntgenfotografie, infrarood- en hoge resolutiefotografie in kaart worden gebracht. Hiermee komt laag voor laag in beeld; van doek tot vernis. Ook verschaft het wellicht meer inzicht over hoe Withoos te werk ging. Heeft hij gebruik gemaakt van ondertekeningen en is er iets terug te vinden van de opzet van het ingenieuze perspectief in dit immense doek? En wie weet worden nog andere, nu niet zichtbare geheimen ontsluierd.


Tekenen van verpoetsing bij de Onze Lieve Vrouwetoren.  - Foto: K. Kirsch / Restauratieatelier Amsterdam

ICONISCH Bij raadsbesluit van 27 november 1671 werd het ‘Gezicht op Amersfoort’ door het toenmalige stadsbestuur aangekocht tot ‘ciraat’ van het stadhuis aan de Hof ‘nu ende in futurum’. Bijzonder is dat Withoos zelf deel uitmaakte van dat stadsbestuur. Het schilderij is sindsdien in het bezit van de stad Amersfoort. Sinds 2000 is het in Museum Flehite te bewonderen. 


Transport van het stadsgezicht is nog een hele klus-  De Nozem Fotografie Amersfoort

MATTHIAS WITHOOS Met zijn stadsgezichten en gedetailleerde stillevens is Matthias Withoos de bekendste Amersfoortse schilder in de tweede helft van de 17e eeuw. Geboren in 1627 in Amersfoort, werd hij op jonge leeftijd leerling van de beroemde bouwmeester en schilder Jacob van Campen op de buitenplaats Randenbroek. Na te zijn uitgeleerd bij Van Campen, vertrok hij rond zijn twintigste naar Rome om zich daar, zoals zovele jonge schilders, te laten inspireren. Na enige jaren keerde hij weer terug en werd een succesvol schilder van stillevens en landschappen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie