De bronzen Pelgrimsdeur, die in 2014 door Open Oog is aangeboden aan de stad.
De bronzen Pelgrimsdeur, die in 2014 door Open Oog is aangeboden aan de stad. stichtingopenoog.nl

Stichting Open Oog schenkt nieuwe kunstwerken aan de stad

14 oktober 2020 om 09:14 Kunst

AMERSFOORT Door de Amersfoortste Stichting Open Oog zijn in 2014 de bronzen deuren voor de Lievevrouwetoren geschonken. Deze zijn in opdracht van Open Oog gemaakt door beeldend kunstenaar Eric Claus. Als aanvulling hierop wil de Open Oog nu twee bronzen beelden aan de stad schenken, die worden geplaatst in de nissen ter weerszijden van de bronzen deuren. 

Ook deze beelden worden door Eric Claus ontwerpen en gemaakt. In thematiek en uitvoering wordt aangesloten bij de bronzen deuren, met verwijzingen naar het pelgrimsverleden van de toren en de hedendaagse vluchtelingenproblematiek. De Stichting Open Oog spant zich in om, mede door middel van fondsenwerving, Amersfoort te verrijken met beeldende kunst die het (historisch) verhaal van de stad vertelt en verdiept.

GROOT ENTHOUSIASME De stichting heeft recent door middel van een huis-aan-huis brief aan de bewoners en ondernemers van het plein en de omgeving, het initiatief van de twee bronzen beelden kenbaar gemaakt. ,,Met groot enthousiasme is deze afronding van de toren omarmd”, schrijft zij. ,,Ook de (onafhankelijke) gemeentelijke Erfgoedcommissie en de gemeentelijke afdeling Cultuur hebben inmiddels positief geadviseerd.”

Bij een positief besluit van het college zal door de gemeente een omgevingsvergunning worden verleend (voor de wijziging van het rijksmonument) en kunnen de beelden vervolgens door de Stichting Open Oog worden gerealiseerd en geplaatst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie