Arash Fakhim zoekt naar stoffen voor zijn driedimensionale schilderijen van textiel.
Arash Fakhim zoekt naar stoffen voor zijn driedimensionale schilderijen van textiel. WEEF

Manifestatie WEEF: kunstenaars verbeelden Amersfoorts textielverleden

5 oktober 2020 om 07:30 Kunst

AMERSFOORT Dat Amersfoort een bijzonder rijke en boeiende textielgeschiedenis heeft is nauwelijks bekend. Tijdens de manifestatie WEEF maken hedendaagse kunstenaars de textielverhalen van de stad zichtbaar.

Zes kunstenaars kregen dit voorjaar opdracht om een specifiek aspect van de Amersfoortse textielgeschiedenis als uitgangspunt te nemen voor een nieuw kunstwerk. Het resultaat zal vanaf 3 oktober op diverse locaties in de Amersfoortse binnenstad te zien zijn. Aanvullend is van kunstenaar en ontwerper Maria Blaisse in het Rietveldpaviljoen al sinds 24 september een overzicht te zien van werken van textiel, rubber, bamboe, foto’s en films. 

Een serie van zeven foto’s van Cas Oorthuys uit de jaren vijftig geeft er tevens een beeld van de recente textielgeschiedenis in Amersfoort en de rol die Galerie Kapelhuis hierin speelde. In de Mariënhof installeren kunstenaars Bart Lunenburg en Hester Haarsma hun werken. Lunenburg is geïnspireerd door dit eeuwenoude pand met zijn rijke geschiedenis en verbeeldt dit in een installatie waarin hij architectuur en textiel samen laat komen. Voor Haarsma is het fysieke en sociale aspect van het weef- en spinwerk dat de weeskinderen moesten verrichten aanleiding voor het maken van geënsceneerde foto’s en een video.

SCHAPENWOL Onderin de OLV Toren bouwt Marijke Schurink een wolhuis met lokale wol van de Amersfoortse schaapskudde. Nieuw werk van Arash Fakhim zal te zien zijn aan de achtergevel van het knopen-, stoffen- en fourniturenparadijs Schwitzner dat al 120 jaar is gevestigd aan de Krommestraat. Fakhim voelt zich thuis in de veelheid van voorwerpen en rijkdom aan verhalen van mensen en verwerkt dit in ‘driedimensionale schilderijen van stof’.

VAANDELS Roy Vastenburg transformeert de verhalen over markante figuren in de Amersfoortse textielgeschiedenis met kostuums, prints en doeken tot een eigentijdse ervaring. In bierbrouwerij De Drie Ringen mengen straks zijn pakken en vaandels moeiteloos met het eeuwenoude gilde van de biertappers. Bescheiden in de drukte van de Langestraat staat De Amersfoortse Zwaan, al sinds de zeventiende eeuw de thuisbasis van de Lutherse gemeente. Hier associeert PJ Roggeband met woorden en beelden over de beladen positie van de zakdoek in de huidige (corona)tijd. Dit werk maakt deel uit van zijn project ‘ONTROERDOEK’, waarbij Amersfoorters hun gevoelens verbeelden op zakdoeken.

FLEHITE Alle inspirerende verhalen en de vertaling daarvan naar kunstwerken zijn samengebracht in een groepstentoonstelling in Museum Flehite. Bovendien maakten kunstenaars en curatoren een selectie van objecten uit de museumcollectie die hen bijzonder inspireerden en een tipje van de sluier oplichten van de verborgen textielgeschiedenis van Amersfoort.

Het WEEF passe-partout dat toegang geeft tot alle locaties is te koop bij Museum Flehite, Rietveldpaviljoen en VVV Amersfoort. Meer informatie: www.weef.nu.

Willem Japp Van Essen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie