Zaaloverzicht van ‘This Is America | Art USA Today’ in Kunsthal KAdE met o.a. de gecrashte versie van de ‘General Lee’.
Zaaloverzicht van ‘This Is America | Art USA Today’ in Kunsthal KAdE met o.a. de gecrashte versie van de ‘General Lee’. Mike Bink fotografie

Kunst uit sociaal en politiek verscheurd land: ‘This Is America’

3 oktober 2020 om 07:30 Kunst

KADE De Amerikanen gaan op 3 november naar de stembus. Donald Trump strijdt tegen Joe Biden in een politiek en sociaal gespleten land. Hoe is het om in deze tijden kunstenaar te zijn in de VS?

In Kunsthal KAdE beleven bezoekers de discussies die er in de Verenigde Staten gevoerd worden via expressieve kunstwerken. In de tentoonstelling ‘This Is America | Art USA Today’ brengen bijna veertig Amerikaanse kunstenaars via schilderijen, foto’s, muurschilderingen, documentatie en installaties de Verenigde Staten naar Nederland. Robbert Roos, samensteller van de tentoonstelling, maakte in de zomer van 2019 een roadtrip door het land. Hij reed van de oost naar de westkust en weer terug en sprak met kunstenaars, curatoren en galeriehouders. 

Roos: ,,Politiek en sociaal is het een verscheurd land, waarin niet alleen Republikeinen en Democraten fel tegenover elkaar staan, maar ook stad en platteland in verschillende belevingswerelden lijken te leven, raciale spanningen onverminderd actueel zijn, een religieus-conservatieve beweging actief probeert progressieve wetgeving terug te draaien en de kloof tussen arm en rijk steeds pregnanter lijkt te worden. Kunstenaars nemen van oudsher positie in binnen het maatschappelijke debat.’’

Robbert Roos, samensteller van de tentoonstelling, maakte in de zomer van 2019 een roadtrip door het land

IDENTITEIT Hank Willis Thomas toont een gecrashte versie van de ‘General Lee’, de oranje Dodge Charger uit de tv-serie Dukes of Hazard, die in de jaren zeventig op de buis was, met prominent op het dak de Confederate flag. Dread Scott deed een ‘re-enactment’ van een slavenopstand in 1811. Catherine Opie maakte een serie politieke collage-animaties, waarin ze actuele thema’s rond nationaliteit, democratie en identiteit adresseert. Jeffrey Gibson en Julie Buffalohead stellen de positie van Native Americans aan de orde. Kota Ezawa maakte een animatie rond het knielen tijdens het spelen van het volkslied door zwarte American Football-spelers. Een groep kunstenaars uit het Texaanse El Paso en de Mexicaanse zusterstad Juarez toont het leven in deze grensregio. De Guerrilla Girls en Avram Finkelstein (Gran Fury) trekken hun campagnes voor de positie van vrouwen en de LGBTQ-gemeenschap door vanuit de jaren tachtig naar het heden. Justin Brice Guariglia waarschuwt via aforismen op een signaalbord voor de gevolgen van klimaatverandering.

ALL THINGS TRUMP De Amerikaanse fotograaf Andres Serrano bouwde een portret op uit parafernalia rond Trump. Een jaar lang kocht hij onder meer op eBay allerhande spullen waarop Trumps naam, gezicht of handtekening staat. In de ogen van Serrano is dit de essentie van Trump, die zichzelf als ‘merk’ in de markt zet. Hij verzamelde honderden foto’s, petjes, mokken en gesigneerde tijdschrift-covers, maar ook spullen uit zijn casino’s, van zijn universiteit en de Trump Steak. Centraal staat een ronddraaiende sculptuur met het woord ‘Ego’.

Ervaar het sociale en politieke klimaat in de VS in de onmiskenbaar actuele tentoonstelling: ‘This Is America, Art USA Today’. Te zien t/m 3 januari in Kunsthal KAdE. Tickets via: www.kunsthalkade.nl.

Willem Japp Van Essen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie