Gewond, op weg naar huis, Berlijn, mei 1945.
Gewond, op weg naar huis, Berlijn, mei 1945. Valery Faminsky/ Arthur Bondar

75 jaar Vrijheid: foto-expositie over het verlangen naar thuis

7 september 2020 om 10:31 Kunst 75 jaar vrijheid: de verhalen achter de monumenten

AMERSFOORT Burgemeester Lucas Bolsius opent zaterdag 12 september de foto-expositie Naar huis?/Coming Home?. Deze expositie is van 8 september tot 25 oktober te zien in de Sint Joriskerk in Amersfoort. 033fotostad organiseert dit in samenwerking met het Nationaal Monument Kamp Amersfoort en het Sovjet Ereveld in het kader van 75 jaar Vrijheid.

Met de vreugde van de bevrijding komen al lang levende vragen in alle hevigheid op: Hoe gaat het met mijn geliefde, mijn vader, mijn broer, mijn kinderen, familie en/of vrienden? Hebben ze de oorlog overleefd? Waar zijn ze? Kunnen ze weer naar huis komen? Zo ja, wanneer?

Zaterdag 12 september van 12.00 tot 13.00 uur is iedereen welkom in de Sint Joriskerk om meer te horen over deze bijzondere expositie. Theo Miltenburg vertelt namens 033fotostad meer over de expositie en burgemeester Lucas Bolsius spreekt over een foto met een bijzondere betekenis voor de stad. Daarna kunnen bezoekers de foto’s en verhalen bekijken en hierover in gesprek gaanEr is plaats voor 150 bezoeker. Toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig, voor 12.00 uur aanwezig zijn wel.

VERLANGEN NAAR THUIS Deze expositie geeft in beeld en verhaal een impressie van het verlangen naar thuis en de zoektocht naar familie en bekenden. De ontreddering, het weerzien of het vinden van een nieuw thuis, soms ver van huis, wordt treffend in beeld gebracht. Veel families hebben nooit antwoord gekregen op de vraag waar hun geliefden zijn gebleven.

Openingstijden Sint Joriskerk, Hof 1: dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Bij huwelijken en dergelijke geen toegang. Meer op de website van de Sint Joriskerk.

Een Duitse krijgsgevangene ontmoet in 1955 bij terugkeer uit Rusland zijn dochter van 12 jaar in het grenskamp Friedland. Hij zag haar voor het laatst toen zij 1 jaar was.
Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie