Afbeelding
Rob Smulders

Museum Flehite haakt aan bij 75 jaar vrijheid (video)

10 februari 2020 om 14:05 Kunst

AMERSFOORT Museum Flehite herdenkt vanaf 9 februari kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman en andere Noord-Nederlandse kunstenaars. De werken, uit de kunstcollectie Niemeijer - Hidding, worden voor het eerst museaal getoond.

Kunstenaar Hendrik Werkman (1882- 1945) werd in de Tweede Wereldoorlog, drie dagen voor de bevrijding van Groningen, gefusilleerd door de Duitsers. In het jaar dat Nederland 75 jaar vrijheid viert, herdenkt Museum Flehite hem met de expositie 'Kunst uit Noord-Nederland' waarin zijn kleurrijke 'druksels' worden getoond. Daarnaast is er werk te zien van diverse andere Noord-Nederlandse kunstenaars.

Bijna alle werken in de expositie zijn afkomstig uit de collectie Niemeijer-Hidding. Het echtpaar heeft in de afgelopen decennia een waardevolle collectie kunst bijeengebracht van kunstenaars uit Noord-Nederland, veelal aangesloten bij het bekende kunstenaarscollectief De Ploeg. In de collectie zijn werken opgenomen van o.a. Johan Dijkstra (1896 – 1978), Abe Kuipers (1918-2016) en Jan Wiegers (1893-1959). Maar ook hedendaags realisme van kunstenaars als Douwe Elias en Siemen Dijkstra maakt onderdeel uit van de verzameling.

DRUKSELS Hendrik Nicolaas Werkman begon zijn carrière als drukker. Hij had in eerste instantie een grote drukkerij, maar door zakelijke tegenvallers moest hij die verkopen. Hij begon opnieuw, met een kleine drukpers op de zolder van een pakhuis aan het Lage der A in Groningen. Vanaf 1917 begon Werkman met schilderen en werd hij lid van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg. Hij nam niet alleen deel aan activiteiten en exposities van De Ploeg, maar verzorgde ook het drukwerk voor de vereniging, zoals affiches en catalogi. Op de zolder van het pakhuis ontdekte Werkman de mogelijkheden van de drukpers als artistiek uitdrukkingsmiddel. Daar ontstonden de voor hem zo kenmerkende 'druksels': eenvoudige, kleurrijke verbeeldingen met een grote zeggingskracht. Museum Flehite toont er bijna veertig uit de collectie van Piet en Janny Niemeijer - Hidding.

Door bemiddeling van Willem Sandberg, in die tijd conservator en later directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, kreeg Werkman vlak voor de oorlog landelijke erkenning met een solotentoonstelling in het Stedelijk Museum. Op 10 april 1945, drie dagen voor de bevrijding van Groningen, werd hij doodgeschoten door de Duitsers. In de herfst van datzelfde jaar bracht Sandberg met de tentoonstelling 'H. N. Werkman drukker-schilder' een indrukwekkende hommage aan de vermoorde kunstenaar. Het was tevens het begin van een reeks tentoonstellingen over Werkman in het buitenland.

RONDLEIDINGEN Vanaf 13 februari organiseert Museum Flehite elke donderdag van 15.00 tot 16.00 uur een instaprondleiding door de tentoonstelling. Deze rondleiding is gratis bij museumbezoek. Reserveren via: 033-2471100. De tentoonstelling 'Kunst uit Noord-Nederland' past in de lijn van presentaties van kunst in privébezit, die Museum Flehite sinds 2007 heeft ingezet. Te zien vanaf 9 februari tot en met 5 mei.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Willem Japp Van Essen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie