In Museum Flehite zijn de vijftien nieuw ontdekte kampportretten van Bep Rietveld te zien.
In Museum Flehite zijn de vijftien nieuw ontdekte kampportretten van Bep Rietveld te zien. Particuliere collectie

Nieuwe kampportretten van Bep Rietveld gevonden

19 februari 2024 om 13:30 Kunst

AMERSFOORT Bep Rietveld (1913-1999), dochter van meubelontwerper en architect Gerrit Rietveld en leerling van Charley Toorop, schilderde en tekende haar hele leven portretten en stillevens. Na een stukgelopen huwelijk reisde zij in 1938 naar Batavia om daar een nieuw leven te beginnen. In de Tweede Wereldoorlog kwam zij met haar kinderen in de verschrikkingen van verschillende Japanse interneringskampen terecht. Daar maakte zij met minimale middelen portretten van met name kinderen en haar medekampgenoten.

Op de website van Bep Rietveld en via Facebook werd vanaf 2018 een oproep gedaan portretten te melden die door Bep tijdens de Japanse bezetting gemaakt werden. Dertig van deze portretten waren te zien in de expositie in Museum Flehite in 2020. Na deze drukbezochte tentoonstelling en na de uitzending van de NOS-documentaire over de zoektocht naar de kampportretten, doken er nog eens 15 tekeningen op. Deze zijn nu ook te zien in Museum Flehite.

Artikel gaat verder onder de afbeelding. 


Een van de Kampportretten van Bep Rietveld. (Particuliere collectie)

HISTORISCHE CONTEXT

Op basis van archiefonderzoek, egodocumenten en interviews tekende historica Erika Prins de verhalen achter al deze portretten op. Hoe waren deze families in Nederlands-Indië terecht gekomen? Hoe verdienden ze de kost? Hoe verging het hun in de oorlog en daarna? Prins plaatste deze verschillende levensgeschiedenissen, inclusief die van Rietveld zelf, in hun historische context. Het resultaat is een caleidoscopisch verhaal over een unieke periode in de koloniale geschiedenis. Vanaf 7 maart voor 26,99 euro te koop in de museumwinkel en boekhandel.   

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie