De Leusderweg in 1915: onverhard, geen autoverkeer te bekennen en winkels die schitteren door afwezigheid.
De Leusderweg in 1915: onverhard, geen autoverkeer te bekennen en winkels die schitteren door afwezigheid. Archief Eemland
In Beeld

Amersfoort Toen en Nu: De Leusderweg

25 november 2022 om 13:00 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

De Leusderweg in 1915: onverhard, geen autoverkeer te bekennen en winkels die schitteren door afwezigheid. De gefotografeerde bewoners konden destijds niet voorspellen hoe anders hun straat er ruim 100 jaar later uit zou zien. In de tijd dat de foto werd gemaakt behoorde dit deel van de stad niet bij Amersfoort, maar bij Leusden. Iets dat nog twee jaar zo zou blijven. De witte woningen links werden in juni 1966 gesloopt om plaats te maken voor het destijds zeer moderne winkelpand van Albert Heijn. Het zou de derde winkel van Albert Heijn worden in de straat: van 1937 tot 1958 was de kruidenier te vinden op nummer 216 en tussen 1958 en 1966 moest men voor de dagelijkse boodschappen naar nummer 161. Net voorbij de witte huizen begint de Van Bemmelstraat, destijds bekend onder de oorspronkelijke naam ‘Molenstraat’. De rij arbeiderswoningen even verderop links hebben het grotendeels volgehouden tot 2011, toen de laatste tien overgebleven huizen in zeer slechte staat werden gesloopt.


De woningen werden in juni 1966 gesloopt om plaats te maken voor het destijds zeer moderne winkelpand van Albert Heijn. (Foto: David de Vries)

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu en www.amersfoorttoenennu.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie