Ingeklemd tussen de Leusderweg, Daltonstraat en Woestijgerweg is het terrein ‘Oskam’ te vinden. Hier werden in 1931 72 huurwoningen gebouwd.
Ingeklemd tussen de Leusderweg, Daltonstraat en Woestijgerweg is het terrein ‘Oskam’ te vinden. Hier werden in 1931 72 huurwoningen gebouwd. Archief Eemland
In Beeld

Amersfoort Toen en Nu: Marconistraat

18 november 2022 om 13:30 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Ingeklemd tussen de Leusderweg, Daltonstraat en Woestijgerweg is het terrein ‘Oskam’ te vinden. Op dit terrein werden in 1931 72 huurwoningen gebouwd met de gemeente als opdrachtgever, die de taak van sociale woningbouw op zich had genomen. De woningen werden ontworpen door stadsarchitect C.B. van der Tak, die zeer vergelijkbare woningen heeft ontworpen aan de noordkant van de binnenstad. Van der Tak bedacht drie type woningen: gezinswoningen, grote gezinswoningen en seniorenwoningen waarmee een gevarieerde buurt ontstond. De woningen behoorden destijds tot de duurste categorie sociale huurwoningen en hadden meer het formaat van kleine middenstandswoningen zoals deze in groten getale in het Leusderkwartier gebouwd zijn. Net als in vele andere straten in Amersfoort, waren de oorspronkelijke bewoners veelal in dienst bij de spoorwegen. Conducteurs, machinisten en wagenmeesters waren beroepen die men in de jaren 30 veelvuldig aantrof in de wijk. Ook inwoners die in dienst waren bij de politie en bij de nabij gelegen kazerne waren niet ongebruikelijk.


Van der Tak bedacht drie type woningen: gezinswoningen, grote gezinswoningen en seniorenwoningen waarmee een gevarieerde buurt ontstond. (Foto: David de Vries) 

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu en www.amersfoorttoenennu.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie