De in 1883 gebouwde Prins Willem III-kazerne was bestemd voor de Bereden Wapens, een onderdeel van de krijgsmacht dat zich oorspronkelijk te paard verplaatste.
De in 1883 gebouwde Prins Willem III-kazerne was bestemd voor de Bereden Wapens, een onderdeel van de krijgsmacht dat zich oorspronkelijk te paard verplaatste. Archief Eemland
In beeld

Amersfoort toen en nu

Historie

AMERSFOORT Een imposant gebouw was het, de Willem III-kazerne aan de Heiligenbergerweg. Aan het einde van de 19e eeuw was Amersfoort door zijn centrale ligging en goede bereikbaarheid aangewezen tot garnizoensstad, wat de bouw van meerdere kazernes en een militair hospitaal tot gevolg had. De in 1883 gebouwde Prins Willem III-kazerne was bestemd voor de Bereden Wapens, een onderdeel van de krijgsmacht dat zich oorspronkelijk te paard verplaatste. Denk hierbij aan de cavalerie, de marechaussee en de artillerie. 

Op het terrein stonden naast de kazerne ook diverse andere gebouwen, waaronder een rijschool en woningen. In 1937 werd het kazernegebouw gerenoveerd waarna het nog jaren dienst heeft gedaan. Eind jaren 70 vertrokken de militairen voor een groot deel uit Amersfoort, en na vele discussies werd uiteindelijk besloten om de fraaie Willem III kazerne in 1978 te slopen. 

Hierna werden op het terrein gezinswoningen woningen gebouwd, de buurt werd hierbij ‘Willem III’ genoemd als verwijzing naar de kazerne. Alleen in de Cavaleriestraat staan nog huizen die vroeger bij de kazerne hoorden.

Na de sloop van de kazerne werden op het terrein gezinswoningen gebouwd.
advertentie
advertentie