Huize Beekestein werd gebouwd in de achttiende eeuw en stond destijds geheel vrij en was omringd door een fraai landgoed, de Kokjesbongerd genoemd.
Huize Beekestein werd gebouwd in de achttiende eeuw en stond destijds geheel vrij en was omringd door een fraai landgoed, de Kokjesbongerd genoemd. Archief Eemland
In Beeld

Amersfoort Toen en Nu: Huize Beekestein

Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Deze week weer twee foto’s waarvan bijna niet voor te stellen is dat ze op dezelfde plek zijn gemaakt. Op de achtergrond is Huize Beekestein te zien rond 1890. Het landhuis werd gebouwd in de achttiende eeuw en stond destijds geheel vrij en was omringd door een fraai landgoed, de Kokjesbongerd genoemd. Deze naam betekende ‘de boomgaard (bongerd) van Gijsbert Coqc (kokjes)’. Gijsbert Coqc bewoonde voor de bouw van het huis een boerderij op dezelfde plaats, hoeve Collant genaamd. Toen de Frederik van Blankenheymstraat werd aangelegd begin 1900 en de Bisschopsweg in de loop der jaren was bebouwd met arbeiderswoningen, stond het huis plots niet meer vrij maar midden tussen woningen in. In 1930 werd besloten de villa, die destijds bewoond werd door een gepensioneerd Ritmeester, af te breken om plaats te maken voor stijlvolle nieuwbouw woningen die de straat nog altijd sieren. Het enige dat tegenwoordig nog naar het oude landgoed refereert, is de in 1995 aangelegde straat ‘Kokjesbongerd’.


Het enige dat tegenwoordig nog naar het oude landgoed refereert, is de in 1995 aangelegde straat ‘Kokjesbongerd’.  (Foto: David de Vries)

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu.

advertentie
advertentie