D’Eersteling aan de Grote Koppel. Het pand (nu drie panden) genaamd d’Eersteling was een pakhuis voor de opslag van goederen, en is een stop op het Keti Koti pad. Dit pakhuis is door H. Kroes ontworpen voor de ‘Afdeeling Koloniale Waren’, zo blijkt uit een bouwtekening uit 1904.
D’Eersteling aan de Grote Koppel. Het pand (nu drie panden) genaamd d’Eersteling was een pakhuis voor de opslag van goederen, en is een stop op het Keti Koti pad. Dit pakhuis is door H. Kroes ontworpen voor de ‘Afdeeling Koloniale Waren’, zo blijkt uit een bouwtekening uit 1904. Gemeente Amersfoort

Nieuwe ‘Route van Verzoening’ over de historie van Amersfoort

30 november 2021 om 11:51 Historie

AMERSFOORT Zes nieuwe wandel-, fiets,- en vaarroutes moeten er voor zorgen dat jong en oud een historische ontdekkingstocht kunnen maken door Amersfoort. Dat meldt de gemeente. Deelnemers komen langs kenmerkende straten, gebouwen en historische overblijfselen die meer vertellen over het koloniaal verleden, de Tweede Wereldoorlog of het boerenleven van toen en nu in Amersfoort. Zo kunnen zij leren over de geschiedenis van verschillende groepen inwoners die in de stad leven. De themaroutes vormen samen de ‘Route van Verzoening’.

Bernice Calmes, directeur Art.1 Midden Nederland: ,,Het doel van de Route van Verzoening is dat alle groepen in de samenleving die zich buitengesloten voelen, de mogelijkheid krijgen om de breuk met ‘de ander’ te herstellen. Bewustwording en educatie zijn dan ook belangrijke pijlers van dit project.”

Cees van Eijk, wethouder diversiteit: ,,De routes zijn niet alleen leuk om te doen, maar ook leerzaam voor kinderen en volwassenen. Misschien kom je nu dagelijks langs een gebouw in Amersfoort, waar je de historie niet van kende. Door de routes komen  inwoners en mensen die onze stad bezoeken juist te weten wat die verhalen zijn in onze straten en wijken. En ook welke betekenis die nu nog hebben voor stadsgenoten vanwege hun achtergrond of familiegeschiedenis.”

THEMAROUTES  Op de website routevanverzoening.nl/amersfoort zijn de verschillende themaroutes te vinden die door de stad gaan. Met de mobiele telefoon in de hand volgen de deelnemers  Het Ontmoetingspad, het Keti Koti pad, De Koloniale Wandeling, Het Gildenpad, het Herdenkingsstenenpad of het Boerenpad en krijgen daarbij een toelichting op wat ze onderweg zien. Wat gebeurde er in de wijken tijdens de Tweede Wereldoorlog? Welke sporen herinneren ons aan het koloniale verleden van de stad? Voor wie zijn de vierhonderd herdenkingsstenen in onze stad gelegd? De Ontmoetingsroute loopt door heel Amersfoort, van Vathorst in het Noorden tot het Leusderkwartier in het Zuiden, en verbindt historische en nieuwe ontmoetingsplekken in alle wijken van de stad met elkaar. 

Art.1 Midden Nederland (Art.1 MN) is het expertisecentrum voor gelijke behandeling en tegen discriminatie voor inwoners van alle gemeenten van de provincie Utrecht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie