In het boek wordt aan de hand van een vaak unieke foto via een begeleidende compacte tekst maximale informatie gegeven.
In het boek wordt aan de hand van een vaak unieke foto via een begeleidende compacte tekst maximale informatie gegeven. Collectie Jan Carel van Dijk

Ruim 150 jaar Amersfoorts garnizoen; Boek over militaire aanwezigheid in de stad

31 oktober 2021 om 11:00 Historie

AMERSFOORT Vorig jaar verscheen het boek ‘Ruim anderhalve eeuw Amersfoort spoor’. Treinen zijn sinds 1863 niet meer weg te denken uit onze stad. De spoorverbindingen zorgden voor een enorme stimulans tot uitbouw ervan. Maar er was nóg een krachtige groei-impuls: de komst van een formeel garnizoen, wat inhield dat legeronderdelen er een vaste standplaats hadden. Bij Koninklijk Besluit van 6 augustus 1860 No. 22 nam het Rijk een gemeentelijk stallencomplex voor militaire paarden op de Beestenmarkt over en snel daarna werden grote kazernes gebouwd voor de bereden wapens en de infanterie. Dit alles was voor Jan Carel van Dijk reden dit jaar ‘Ruim anderhalve eeuw Amersfoorts garnizoen’ uit te laten komen.  

Het nieuwe boek over militaire aanwezigheid in de stad is een zelfstandige publicatie, maar vormt in zekere zin een tweeluik met het eerder uitgekomen spoorboek. Opzet en omvang zijn bij beide boeken daarom gelijk gehouden. Steeds wordt aan de hand van een vaak unieke foto via een begeleidende compacte tekst maximale informatie gegeven. Als men de diverse grotendeels verdwenen defensiecomplexen in Amersfoort in het boek langs ziet komen, is te begrijpen dat Amersfoort rond 1900 het grootse garnizoen van ons land had. Aan monumentaals is daarvan gelukkig nog wel het nodige bewaard gebleven. Natuurlijk de vier bataljonsgebouwen van de Juliana van Stolbergkazerne aan de Leusderweg, die thans een mooie woonbestemming hebben. Iets dergelijks gaat echter als het goed is ook gebeuren met het voormalige Militaire Hospitaal van de Hogeweg, dat momenteel leeg staat. 

MOBILISATIES Nederland moest drie grote mobilisaties meemaken, namelijk in 1870, 1914 en 1939. Centraal gelegen en met voldoende bos en hei om te oefenen, leidde dat hier tot de oprichting van meerdere barakkencomplexen die pas tussen 1956 en 1988 buiten gebruik werden gesteld. Toch wordt nog met nostalgie teruggedacht aan onder meer de Bokkeduinen of Waterloo. 

GENERAAL De Bernhardkazerne is vandaag de dag een zich continu vernieuwde defensievestiging met uiterst belangrijke onderdelen van de Koninklijke Landmacht. Die sturen vanuit Amersfoort vele eenheden elders in den lande aan. Allereerst is dat het Opleidings- en Trainingscommando, waaraan zo’n 3.000 mannen en vrouwen rapporteren. Variërend van de Koninklijke Militaire School te Ermelo tot het Opleidings- en Trainingscentrum van de Genie te Vught. Er staat dan ook een generaal aan het hoofd. De 300 Materieel Logistieke Compagnie is ook in de Bernhardkazerne gevestigd en stuurt 21 over het land verspreide locaties met zo’n 400 mannen en vrouwen aan op het gebied van hogere vormen van onderhoud, het beschikbaar stellen van munitie en het vormen van pools van reservevoertuigen voor oefeningen.

Het boek telt 80 pagina’s. Het is uitgegeven door de Stichting Flehite Publicaties en vanaf volgende week te koop voor 14,95 euro bij de boekhandel of via de eigen website: www.flehitewebshop.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie