Afbeelding
Charella Hulsbosch

Nieuw boek met foto’s van Amersfoort toen en nu: ‘Je herkent het niet meer’

2 januari 2021 om 08:30 Historie

AMERSFOORT De Hof vol auto’s, de Langestraat als doorgaande weg en Amersfoorts oude stationsgebouw: dit zijn dingen die we waarschijnlijk nooit meer terugkrijgen. De Amersfoortse David de Vries plaatst al langer foto’s van toen en nu online, maar komt dit jaar nog met een boek. De Vries: ,,Ik sprak zoveel mensen die ook dachten: ‘Wow! Ik wist niet dat deze plek er vroeger zo uit zag.’”

Charella Hulsbosch

Het begint allemaal met een foto uit 1932 van het ouderlijk huis van David de Vries (21) aan de Pascalstraat in het Leusderkwartier. ,,Ik heb me toen ik die foto zag in 2014 echt verbaasd over hoe anders het er vroeger uitzag. Vervolgens ben ik gaan bestuderen wat er precies anders was. Toen dacht ik: ‘Zou dat ook voor meer Amersfoortse plekken gelden?’ Ik ben de archieven ingedoken en heb websites met oude foto’s bekeken. Zo heb ik een collectie oude foto’s opgebouwd.”

TOEN & NU De Vries besluit de foto’s te delen op het Instagramaccount Amersfoort Toen & Nu. Elke post heeft een oude foto en een nieuw plaatje, gemaakt vanuit dezelfde hoek. ,,Dat was best nog wel even puzzelen soms, want gebouwen zijn verdwenen of erbij gebouwd en complete wegen zijn verlegd. Soms moest je midden op een weg staan, dan wachtte ik wel even tot het stoplicht voor de auto’s op rood stond,” legt hij lachend uit, ,,Neem de Asch van Wijckstraat, die is helemaal verlegd. Op een oude foto moest ik echt goed zoeken naar herkenningspunten. In dit geval was dat de Lange Jan en heb ik op oude kaarten gezocht waar de foto dan precies gemaakt moest zijn.”

HET OUDE STATION Op 13 december 2019 plaatst hij de eerste foto op Instagram. Een plaatje van station Amersfoort in 1903 en een foto van de situatie in 2019. ,,Als je mij vraagt welke plekken ik het meest anders vindt, zeg ik het station en de Stadsring. Je herkent het station niet meer terug en ook aan de Stadsring herken je nog maar een paar gebouwen. Dan vraag je je af hoe het in al die jaren zo kan zijn veranderd”, zegt hij.

BOEK Het Instagramaccount is een succes en dus besluit De Vries dat een boek met dezelfde titel als het account een logische volgende stap is. ,,Veel boeken die ik tegenkwam gingen over een specifieke wijk. Ik heb mijn boek ingedeeld in negen hoofdstukken, in elk hoofdstuk staat een wijk centraal. Wijken als Nieuwland, Zielhorst, Vathorst en Schothorst komen niet in het boek voor omdat die nog niet zo lang bestaan. Ik denk dat de foto’s van andere wijken in het boek, bijvoorbeeld de binnenstad en het Leusder- en Vermeerkwartier, voor veel mensen herkenbaar zijn. Er staan zo’n 220 oude foto’s in het boek. Een deel daarvan komt uit Archief Eemland en een ander deel uit het privéarchief van Tom Blom, een aantal daarvan is zelfs nog niet eerder gepubliceerd.”

OUDE KRANTEN Het grootste deel van de Amersfoortse kiekjes stamt uit de periode 1900-1945, met enkele uitzonderingen rond 1860, 1870 en wat naoorlogse foto's. De teksten in het boek heeft De Vries zelf geschreven, maar niet elke plek heeft een uitgebreid beschreven historie: ,,Soms moest ik uren door oude kranten bladeren om erachter te komen wat er is gebeurd. De verhalen leggen de historie van een plek uit en gaan in op de veranderingen. Dat is nodig, want vaak herken je de plek niet zonder een beschrijving.”

MONUMENTEN Voor De Vries is het een hobby, maar wel een die niet helemaal uit de lucht komt vallen. Hij studeert sinds 2017 bouwkunde in Zwolle, waardoor hij naar eigen zeggen ‘anders naar gebouwen kijkt’. Niet gek dus dat hij foto’s van toen en nu graag naast elkaar zet. Momenteel loopt De Vries stage bij Bouw- en Restauratiebedrijf Van de Burgt & Strooij, vooral op kantoor als tekenaar. De stage bij het Amersfoortse bedrijf dat veel monumenten restaureert is hem op het lijf geschreven. ,,Ik mag ook wel eens naar die gebouwen toe, dan zie ik van alles en leer ik veel. Ik woon al mijn hele leven in Amersfoort, ik ben ook geboren in het huis aan de Pascalstraat. Het voelt hier voor mij vertrouwd. Ik ken de buurten en vind de binnenstad en dubbele grachtengordel mooi. Ook zo’n plek als Muurhuizen is gewoon bijzonder, dat vind ik mooi aan Amersfoort.”

De komst van het boek is geen vervanging voor Instagram, sterker nog: het boek is misschien zelfs slechts het begin. ,,De gemeente heeft nog plannen voor het Stationsplein en auto’s worden steeds meer geweerd uit de binnenstad. Over vijftig jaar kan ik een boek maken met drie foto’s naast elkaar. Er verandert elke dag wat.”

Het station aan het Stationsplein rond 1914.
Het station vanuit dezelfde hoek, een eeuw later.
Stadsring in 1930.
Stadsring in 2020.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie