Begroeting van de laatste Duitse krijgsgevangenen die terugkeren uit Rusland op het station van Munchen, 1955.
Begroeting van de laatste Duitse krijgsgevangenen die terugkeren uit Rusland op het station van Munchen, 1955. Keystone Pressedienst

Foto-expositie Naar huis/Coming home verlengd

30 november 2020 om 12:46 Historie 75 jaar vrijheid: de verhalen achter de monumenten

AMERSFOORT Wegens grote belangstelling is de expositie Naar Huis/Coming Home? verlengd en nu van donderdag 3 december tot en met zondag 3 januari te zien in het Rietveldpaviljoen. De expositie geeft in beeld en verhaal een impressie van het verlangen naar thuis en de zoektocht naar familie en bekenden na afloop van de Tweede Wereldoorlog. 

De ontreddering, het weerzien of het vinden van een nieuw thuis, soms ver van huis, wordt treffend in beeld gebracht. Veel families hebben nooit antwoord gekregen op de vraag waar hun geliefden zijn gebleven. 

NAAR HUIS? Met de vreugde van de bevrijding komen al lang levende vragen in alle hevigheid op: Hoe gaat het met mijn geliefde, mijn vader, mijn broer, mijn kinderen, familie en/of vrienden? Hebben ze de oorlog overleefd? Waar zijn ze? Kunnen ze weer naar huis komen? Zo ja, wanneer?

De expositie geeft een divers beeld. Miljoenen mensen met uiteenlopende achtergronden zijn op doortocht in Europa of daar buiten. Ze zijn bevrijd of gevlucht uit concentratiekampen, ze waren onderduikers, dwangarbeiders, krijgsgevangenen of vluchtelingen. Militairen, betrokken bij de strijd, willen ook naar huis: Canadezen, Britten, Amerikanen, Polen, Russen en Duitsers. 

UIT DIVERSE LANDEN Naar huis?/Coming Home? toont beelden uit diverse landen. Bijzonder zijn beelden uit een Russische privécollectie foto’s die niet eerder in Nederland te zien waren. De expositie legt ook een relatie met actuele vragen van hedendaagse vluchtelingen.

De expositie wordt georganiseerd door 033fotostad in samenwerking met het Nationaal Monument Kamp Amersfoort en het Sovjet Ereveld in het kader van 75 jaar Vrijheid. Het geheel is mede mogelijk gemaakt met steun van het VFonds en de stad Amersfoort.

Het Rietveldpaviljoen, aan het Zonnehof 8, is geopend van donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 3,50 euro. In verband met de corona-maatregelen moeten bezoekers via de website 033fotostad.com vooraf een tijdslot reserveren.

Begroeting van de laatste Duitse krijgsgevangenen die terugkeren uit Rusland op het station van Munchen, 1955.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie