Een impressie van Virtual Reality over het Sovjet Ereveld.
Een impressie van Virtual Reality over het Sovjet Ereveld. We Make VR

Stichting werkt aan bezoekerscentrum bij Sovjet Ereveld

2 november 2020 om 09:18 Historie

AMERSFOORT Er zijn vergevorderde plannen voor een bezoekerscentrum bij het Sovjet Ereveld in Leusden. Daar moeten de verhalen van de 865 oorlogsslachtoffers verteld worden die aan de Dodeweg begraven liggen. Bij het Sovjet Ereveld is nu vrijwel geen informatie te vinden. Er staat slechts een bordje bij de entree.

De Stichting Sovjet Ereveld heeft het afgelopen jaar achter de schermen hard gewerkt aan het plan. Het project gaat naar schatting 1,7 miljoen euro kosten. De Stichting verwacht jaarlijks 15.000 bezoekers te krijgen. Over de precieze plek van het bezoekerscentrum nabij het Sovjet Ereveld is de stichting nog in gesprek.

,,Deze soldaten vochten ver van huis tegen nazi-Duitsland, echtgenotes en kinderen bleven in grote onwetendheid achter’’, vertelt Remco Reiding, directeur van de Stichting Sovjet Ereveld. ,,De verhalen die schuilgaan achter de grijze grafstenen willen we vertellen, omdat ze niet vergeten mogen worden.’’

De 865 Sovjetsoldaten aan de Dodeweg in Leusden behoren tot de 26 miljoen oorlogsslachtoffers die de Sovjet-Unie te betreuren heeft. Meer dan tien miljoen sneuvelden als soldaat aan het Oostfront of als krijgsgevangene van de Duitsers onder erbarmelijke omstandigheden in een kamp.

De enorme offers die door de Sovjet-Unie zijn gebracht in de strijd tegen nazi-Duitsland zijn, mede door de Koude Oorlog, in het Westen altijd onderbelicht gebleven. ,,Nergens in Nederland wordt dit verhaal verteld en nergens in Nederland kan dit beter worden verteld dan bij het enige Sovjet Ereveld’’, zegt voorzitter Alex Engbers.

ACTIEF OP ZOEK De Stichting Sovjet Ereveld is al actief op zoek naar financiële steun voor de inrichting van een bezoekerscentrum. ,,We zijn blij met de positieve reacties die we krijgen en we verwachten snel resultaten te boeken’’, zegt Reiding.

In het bezoekerscentrum wordt gekozen voor een vernieuwende manier van presenteren, die aansluit bij de wensen van deze tijd. De bezoekers beleven het verhaal door de ogen van een soldaat alsof ze erbij zijn. Het is de eerste keer dat in ons land bezoekers worden meegenomen in een ‘first person’-beleving van de verschrikkingen van de oorlog.

Een impressie van Virtual Reality over het Sovjet Ereveld.
Een dochter van een soldaat, die in 2012 voor het eerst het graf van haar vader bezoekt.
Een overzichtsfoto.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie