Afbeelding
Oudheidkundige Vereniging Flehite

OVF tevreden over experiment zomerschool Amersfoort

30 augustus 2020 om 11:00 Historie

AMERSFOORT De Oudheidkundige Vereniging Flehite (OVF) heeft vier lezingen gehouden onder de noemer Zomerschool. Op dinsdagochtenden in juli en augustus werd in verschillende kerken een lezing gehouden over de planontwikkeling van de naoorlogse wijken Schuilenburg, Liendert, Schothorst en Zielhorst. De Zomerschool bleek een geslaagd experiment om ervaring op te doen met OVF-lezingen en de 1,5 meter afstandsregel in verband met corona. 

Vanaf maart tot en met juni heeft de OVF geen lezingen of excursies aangeboden vanwege de coronamaatregelen. Het bestuur besloot in juni om niet langer stil te zitten, maar als experiment een Zomerschool te gaan organiseren. Gezocht werd naar locaties waar de 1,5 meter afstandsregel geen probleem was. 

HANDEN EN VOETEN Een drietal bestuursleden, Nelleke Visscher, Trudy de Mooy en Jelle Hekman, hebben het experiment in korte tijd handen en voeten weten te geven. Een thema werd gekozen, sprekers benaderd, er volgde een zoektocht naar geschikte locaties en een muzikaal intermezzo van jonge musici moest een plek krijgen in het programma. 

OVF-voorzitter Jelle Hekman vertelt dat het idee van en Zomerschool afkomstig is van Gilde Amersfoort: ,,In verband met de korte tijd lukte het niet om het samen met het Gilde te organiseren. Dat is wel de doelstelling voor volgend jaar.” 

NAOORLOGSE WIJKEN ,,Het thema naoorlogse wijken, was al snel gekozen”, vertelt Nelleke Visscher. ,,Als lezingenlocatie wilden we graag kerken in de betreffende wijken. Dat is niet altijd gelukt, maar het was echt bijzonder om kennis te maken met de Johanneskerk (centrum), de Heilig Kruiskerk (Kruiskamp), de Hoeksteen (Schothorst) en de Lichtkring (Zielhorst).” 

Trudy de Mooy vult aan dat een voordeel was dat alle kerken al een coronaprotocol kennen. ,,Zelf hebben we besloten om wel vóóraf koffie te schenken, maar niet in de pauze. Want dan komen de mensen toch onwillekeurig weer te dicht bij elkaar. De bezoekers hielden zich daardoor goed aan de 1,5 meter afstand regel.”

BELANGSTELLING Nelleke Visscher vertelt dat de bezoekers zich vooraf moesten aanmelden. ,,We wisten niet hoeveel belangstelling er zou zijn. Maar die belangstelling was er. Soms moesten we mensen teleurstellen. Bijna alle lezingen waren volgeboekt; dat varieerde van 40 tot 60 personen.”

FILMS De OVF kreeg het aanbod van Ron Sebok van de Eemlandfilmers om filmopnames te maken. Trudy de Mooy: ,,Eerst was het de bedoeling om alleen een film van de eerste lezing te maken, maar later kwam het idee op om van elke lezing een samenvatting te maken. Dat kostte veel tijd. Later kreeg hij hulp van Bert Verlinden. De films vormen een mooi historisch document en zijn te zien via de site van de OVF.”

DIGITALE EXCURSIES De mini-excursies waarmee de OVF jaarlijks het lezingenseizoen afsluit konden dit jaar ook niet doorgaan. Nelleke Visscher: ,,We hebben toen het plan opgevat om digitale excursies te houden, met alleen een gids, een vragensteller en een cameraman. En opnieuw konden we een beroep doen op Ron Sebok en Bert Verlinden van de Eemfilmers!” 

Inmiddels zijn excursiefilms van Park Schothorst, van de boottocht in de wijk de Laak in Vathorst, en van de wandeling langs kazematten op het naburig deel van de Grebbelinie te zien op de OVF-website. 

Hekman: ,,De OVF gaat in het najaar zeker door met lezingen in kerkgebouwen en met digitale excursies. We kijken terug op een geslaagd experiment!”

Een digitale weergave van de Zomerschool, maar ook van andere OVF-activiteiten, zoals de mini-excursies, is te vinden op de website van de actieve oudheidkundige vereniging: historisch-Amersfoort.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie