Winnaars Stadsbouwprijs
Winnaars Stadsbouwprijs FASadE

Winnaars bekend Amersfoortse Stadsbouwprijs 2022

14 oktober 2022 om 14:10 Evenementen

AMERSFOORT Tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Veerensmederij zijn op 13 oktober de winnaars bekend gemaakt van de Stadsbouwprijs Amersfoort 2022. Initiatiefnemer is FASadE, het Amersfoortse forum voor stedenbouw, architectuur en landschapsontwerp. Met financiële ondersteuning van de gemeente Amersfoort en met praktische hulp van De Jonge Honden van FASadE is de editie 2022 hiermee succesvol afgerond.

Naast de winnaar van de publieksprijs zijn drie winnaars aangewezen door de vakjury en twee eervolle vermeldingen toegekend aan voorbeeldige woningbouwprojecten. Van de winnende projecten worden filmopnames gemaakt, die binnenkort op de website van FASadE te zien zullen zijn. Ontwerpers en opdrachtgevers geven daarbij toelichting bij het ontwerp.

BIJ LOT De Publieksprijs is toegekend aan het project dat de meeste stemmen kreeg van de in totaal 2.500 stemmen die zijn uitgebracht: Restaurant Bij Lot, ontworpen door AGNOVA architecten (exterieur) en By Timble (interieur). De plek wordt niet alleen door veel mensen mooi gevonden, maar ook gewaardeerd als een waardevolle ontmoetingsplek in de buurt in de nieuwe wijk Vathorst.  

FABRIEKJE In de categorie Small viel het Fabriekje in de prijzen. Het is de inzending met de kleinste afmetingen, die desalniettemin van grotere betekenis wordt geacht door de vakjury. De werkplek en ontvangstruimte, ontworpen door Open Kaart, maakt de creatieve industrie zichtbaar in de achtertuin. Wat de jury betreft is het project voorbeeldig, omdat het aangeeft hoe je met simpele, heel haalbare middelen je tamelijk saaie woonomgeving een boost kan geven. Met een geraffineerde eenvoud van detailleren wordt het werken stijlvol en sympathiek teruggebracht bij het huis.

WOONHUIS LICHTENBERG Een prachtig voorbeeld van hoe duurzaamheid ook kan is het woonhuis Lichtenberg, ontworpen door 9graden architectuur. Tussen alle grote, grotere en nog grotere villa’s in Lichtenberg is dit woonhuis bescheiden en gedurfd anders. De vakjury noemt de uitwerking subliem en heel eigen. Aan alles is gedacht en alles is mooi ontworpen, zeker ook het verfijnde interieur. Het huis is verrassend en origineel zowel in hoofdvorm als in materiaalgebruik.

NATIONAAL MONUMENT KAMP AMERSFOORT Tot slot de winnaar in de categorie Large: de uitbreiding van Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Vanzelfsprekend was het woord dat opkwam bij het jurybezoek aan deze beladen plek. Het ontwerpen van een opgave als deze kan bijna niet anders dan terughoudend. Het onderwerp is belangrijk, serieus en ook zwaar en verdrietig. Het ontwerp voor de uitbreiding van Kamp Amersfoort is in samenwerking tussen landschapsarchitect, architect en tentoonstellingsontwerper tot stand gekomen. Het gehele complex getuigt van groot vakmanschap, van alle drie de disciplines.

EERVOLLE VERMELDINGEN EN AANBEVELING JURY In een aanbeveling constateert de vakjury dat woningbouw het in beoordelingen altijd moeilijk heeft. De vele randvoorwaarden, de sterk gelimiteerde budgetten, de steeds benauwdere regelgeving maken dat deze gebouwen moeite hebben zich te onderscheiden. Vooral als je grote woningbouwprojecten plaatst naast kleinere pareltjes slaat de vergelijking vaak door naar de laatste.

Een aparte prijs voor woningbouw wordt door de vakjury bepleit. Met twee eervolle vermeldingen schenkt de jury bovendien extra aandacht aan woningbouw. De eerste eervolle vermelding is voor het woningproject Amerberg en Villa Monte, ontworpen door Urban Frameworks, ZEEP Architects and urban designers, DRPW architecten, EVE architecten en Deltavormgroep. Een prachtig woonmilieu met chique allure, waar landschap, architectuur en stedenbouw eendrachtig gelijk op gaan. 

De tweede eervolle vermelding gaat naar het CPO-project Sportfondsenbad en is ontworpen door OOKarchitecten. De extra aandacht voor materialisatie en detaillering en de vele elegante oplossingen maken dit woongebouw onderscheidend.  

VAKJURY De samenwerking met collega- architectuurcentrum Het Rondeel uit Deventer is FASadE goed bevallen. Naast juryvoorzitter Hugo de Clercq (architect) bestaat de vakjury uit Doesjka Majdandžic (stedenbouwkundige), Martin Kleine Schaars (architect), Jantine Schinkelshoek (landschapsarchitect) en Cris Zijlmans (projectontwikkelaar).  

FASadE kijkt tevreden terug op een geslaagde tweede editie van de Stadsbouwprijs Amersfoort en hoopt met de jonge ontwerpers van FASadE in 2024 de derde editie te kunnen organiseren. Kwaliteit moet je vieren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie