Afbeelding
Pixabay

Flitsbezoek van La Vuelta Holanda aan Amersfoort

Evenementen

AMERSFOORT Het grote wielerevenement La Vuelta Holanda komt weer door de provincie Utrecht. Van 19 tot 21 augustus leggen de renners een parcours af door Nederland. Tijdens de tweede etappe op zaterdag 20 augustus komt het peloton bij Rhenen de provincie binnen, daarna komen ze ook door Amersfoort-Zuid. Dit heeft gevolgen voor de bereikbaarheid in de stad en omliggende gemeenten. 

Tijdens de eerste etappe op vrijdag 19 augustus rijden de renners ongeveer 23 kilometer door Utrecht heen. De tweede etappe op zaterdag 20 augustus is 183 kilometer lang, tijdens deze rit komen de renners bij Rhenen de provincie Utrecht binnen. Het gaat om de rit van ‘s Hertogenbosch naar Utrecht. Na Rhenen vervolgt het peloton hun rit via de gemeenten Renswoude, Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg, Leusden, Amersfoort, Soest, Zeist en De Bilt richting de finish op het Utrecht Science Park. 

Voordat het wielerpeloton in Amersfoort aankomt, rijdt er eerst een ‘Groene tourkaravaan’ langs. Deze wordt om ongeveer 15:40 uur verwacht. De wielrenners rijden doorgaan een uurtje later langs. Om deze middag goed en veilig te laten verlopen zijn er diverse verkeersmaatregelen getroffen. Burgemeester Bolsius: “Het is een kort bezoek, maar zeker iets om naar uit te kijken voor fietsliefhebbers. Op de zaterdagmiddag kun je dan in Amersfoort toch mooi even wat van dit grote evenement mee krijgen. Het fietsfeest is dan nog niet klaar; Keistad Fietsfestival viert dit weekend op zondag haar vijfjarig jubileum. Dat vult elkaar mooi aan.”        

ROUTE IN AMERSFOORT Rond circa 16.40 uur zouden de renners via de Doornseweg N227 Amersfoort binnen komen. Ze rijden via de Leusderweg, slaan linksaf bij het Borneoplein, rechtdoor de berg op over de Hugo de Grootlaan, dan weer links via de Utrechtseweg en de Stichtse Rotonde. Ze verlaten Amersfoort via de Utrechtseweg, om later in Utrecht te finishen. 

WEGAFSLUITINGEN EN PARKEERVERBOD Tussen 13.00 uur en 18.30 uur is de route afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Voor voetgangers en fietsers is de stoep of het fietspad langs het parcours op de meeste plekken begaanbaar. Tijdens de doorkomst van de reclamekaravaan of de wielrenners kan het druk zijn en is het niet mogelijk om over te steken. Let goed op uw veiligheid en die van anderen en volg de aanwijzingen van de verkeersregelaars, als deze aanwezig zijn. Bewoners die aan het parcours wonen hebben een brief gehad over de maatregelen. 

Op de route mogen geen geparkeerde auto’s, caravans, campers of aanhangwagens staan. Sinds eind juli staan er borden die dit duidelijk maken. Auto’s die op 20 augustus na 12:00 uur in het autovrije gebied op de openbare weg of in een parkeervak geparkeerd staan, worden weggesleept. 

PROVINCIALE WEGEN AFGESLOTEN Tijdens de tweede etappe zullen naast lokale wegen ook provinciale wegen tijdelijk afgesloten zijn. Dit betreft de N233, N225, N224, N227 en N237. Op de site van La Vuelta Holland staat per gemeente aan de hand van bereikbaarheidskaarten aangegeven welke wegen zijn afgesloten en hoe het zit met de bereikbaarheid van specifieke locaties in de gemeenten. 

OPENBAAR VERVOER Het evenement heeft ook gevolgen voor de dienstregeling van Syntus Utrecht en U-OV. Op zowel 19 als 20 augustus is er een aangepaste dienstregeling voor het openbaar vervoer. Diverse bus- en tramlijnen rijden tijdelijk niet, minder vaak of een kortere of andere route.  

advertentie
advertentie