Ex-gegijzelde Arjan Erkel spreker op online event in Podium Kosmik

Lokaal/Evenementen Deel je nieuws

Op donderdag 21 januari zal Arjan Erkel als spreker optreden in een online event in Podium Kosmik. Erkel werd bijna twintig jaar geleden ontvoerd en vervolgens maandenlang gegijzeld in de Russische deelstaat Dagestan. Hij is uitgenodigd door directeur Jos den Hengst van de onderneming AKB.nl, “om mensen hoop en perspectief te bieden in deze onzekere tijd.” 

Het online event is een cadeautje aan de samenleving, zegt Den Hengst. “Voor veel mensen is deze periode zwaar of zelfs uitzichtloos. Met Arjan Erkel hebben we een ervaringsdeskundige ‘overleven in crisistijd’. Ik vind zijn verhaal indrukwekkend, praktisch, realistisch, hoopvol en passend bij deze tijd. Daarom wil ik het graag met een groot publiek delen.”

Erkel werd in 2002, toen countrymanager Rusland van Artsen zonder Grenzen, in de Russische deelstaat Dagestan ontvoerd en vervolgens door gewapende rebellen bijna twee jaar gegijzeld. Hij zat opgesloten in een klein, ondergronds hok, tussen de muizen en insecten. Den Hengst: “Deze man heeft een ongelofelijk zware tijd gehad, waarin hij zich moest leren verhouden tot zijn benarde situatie, tot de mensen die over zijn lot beschikten. Onder die omstandigheden heeft hij een modus gevonden waarin hij wist te overleven. Na 607 dagen gijzeling kwam hij vrij. Hij herstelde zich en gebruikte zijn bizarre ervaring om anderen te motiveren en te inspireren. Er lopen nogal wat parallellen tussen wat Erkel heeft meegemaakt en de tijd waarin wij nu leven. Ook ons gewone leventje was van de ene op de andere dag voorbij. De lockdown geeft veel mensen het gevoel opgesloten te zijn of beperkt te worden.” 

Als iemand weet hoe je in crisistijd het beste van maakt, dan is het Erkel, aldus Den Hengst. “Hij heeft geleerd om te werken aan veiligheid, vertrouwen en mogelijkheden, in plaats van de situatie te verergeren door negativisme en vijandigheid. Hij wist zijn grenzen te verleggen, geduldig te zijn, discipline en doorzettingsvermogen te oefenen. Ik hoop dat hij met zijn lessons learned ook ons vandaag kan inspireren, juist als we het moeilijk hebben.” 

Donderdag 21 januari van 11.00 tot 12.00 uur is Arjan Erkel live bij de AKB Inspirational Talk 2021. Deelnemers aan het online event kunnen vragen live stellen. Die worden tijdens de Q&A aan Arjan Erkel voorgelegd. Het online event is voor iedereen toegankelijk. Vooraf reserveren is verplicht. Dat kan via iedereenpositief.nl. 

advertentie